joi, 24 mai 2012

Eurovision, retrospectiva câştigătorilor (partea a şasea, 2003 - 2011)

Două modificări majore au loc şi influenţează masiv alegerea câştigătorilor.

În primul rând că se renunţă la stupidele trimiteri pe tuşă ale ţărilor ce avuseseră un punctaj mai slab în anii precedenţi. Se introduc semifinalele şi de acum fiecare ţară are o câtime de şansă să se facă auzită. Sistemul se aplica iniţial acelor participanţi dezavantajaţi, după cum am spus anterior. Mai apoi a început să se aplice tuturor ţărilor, exceptând-o pe cea câştigătoare anterior (şi gazdă a celei în curs) împreună cu acelea numite "mari contributoare" - Marea Britanie, Spania, Germania, Franţa şi, iată ce de un an de zile, Italia.

A doua mutare şi mai importantă. TELEVOTINGUL. Decizia scapă juriilor şi înţelegerilor regionale. E drept că se lasă loc gusturilor de tip geopolitic.Dar o piesă bună prinde de obicei locuri fruntaşe. De asemenea se lasă loc SPECTACOLULUI şi de aici se ajunge şi la faraonismul de acum al competiţiei. Unii spun că-i bine, alţii că-i rău. Şocul publicului a fost atenuat repede, organizatorii având grijă să introducă moderarea adusă de juriile naţionale.

DAR DIN ACEL MOMENT ROMÂNIA A FOST MEREU PREZENTĂ ÎN FINALĂ! Că aici ne-am clasat pe locuri mai bune sau mai proaste, asta-i altă poveste.

Şi mai este de observat ceva. Întrecerea muzicală devine impredictibilă.

Mulţumiri Wikipedia pentru documentare.

2003 Turcia: Sertab Erener - Everyway that I can 


2004 Ucraina: Ruslana - Wild Dances 


2005 Grecia: Elena Paparizou - My Number One


2006 Finlanda: Lordi - Hard Rock Hallelujah


2007 Serbia: Marija Šerifović - Molitva




2008 Rusia: Dima Bilan - Believe 


2009 Norvegia: Alexander Rybak - Fairytale


2010 Germania: Lena - Satellite



2011 Azerbaidjan: Ell & Nikki - Running scared

Niciun comentariu: