marți, 22 mai 2012

Şase minute distanţă de glorie

În selecţia naţională piesa trupei Mandinga a fost socotită favorită şi s-a petrecut ceea ce era anticipat. Că unii cărcotesc, că alţii înjură ca la uşa cortului... astea-s tembelisme de pe la noi. Ceva îmi spune că exact ascultătorii de manele - ori foştii ascultători - sunt cei mai înverşunaţi.

Dar pe scena europeană melodia a pornit cu un handicap major. Condiţiile proaste de difuzare care deformează adeseori sunet şi imagine. Lucru ce s-a văzut în cotele iniţiale la casele de pariuri ce estimau posibilitatea cîştigării de către româno-cubani a concursului: 66/1:Adică, cel ce pariase atunci un euro ar fi câştigat alţi 66 plus banul pus la bătaie.

Atuul l-a constituit şi îl constituie promovarea masivă pe internet, în special pe youtube. Iar aici Zaleilah conducea detaşat la numărul de vizualizări. Lucru reflectat iarăşi la cote, care scad la 40.

Concertul pe care l-a avut echipa românească în Olanda a făcut să apar noi incertitudini şi zvonuri. "Poate Elena să cânte live?" se întrebau anumiţi comentatori. Pe scena din Amsterdam produseseră un playback. Veniseră de la concerte din ţară şi, pentru a proteja vocea Elenei Ionescu, soluţia a fost aceasta. Şi iarăşi au intrat în acţiune fanii de pe internet care au făcut să circule link-uri spre episoadele interpretării live a compoziţiei.

Cotele scad treptat la 30, apoi la 25.

Lunea trecută, pe 14 mai, are loc prima repetiţie. Şi se spulberă primul mit. Elena chiar poate să cânte! Şi o demonstrează repetiţiile perfecte - după cum au spus specialiştii care au urmărit la faţa locului - fără scăderi de ton fără falseturi. Cotele urmează trendul în continuare. Mandinga este vezută ca o certă finalistă, în top 10 chiar.

Dar altă chichiţă care a provocat îndoieli. "Dansatorii"? "Dansatorii" nu sunt prea statici? - gândeau unii din cei ce se uitaseră pe clipurile urcate pe youtube. Moi compris. A doua repetiţie, apoi aceea de ieri, cu costumele au făcut pe cei ce au urmărit din sală, de acolo, de la Baku să spună că va fi un show cu cârlig la public şi la televoting.

Prin urmare, România ajunge pe 7, apoi ziua următoare pe 6. ieri depăşeşete vijelios reprezentantul Marii Britanii şi emite pretenţii pentru top 5. Ăsta e mesajul caselor de pariuri după şedinţa de prezentare în faţa juriilor, etapă ce s-a desfîşurat cu uşile închise ieri seara.

Presiunea pot să o asemăn cu cursele Maricicăi Puică şi parcă suntem pe ultima turnantă în care fuleu se mărea şi îşi depăşea dintr-un foc adversarele. Se află acum, înainte de prima semifinală, în ceafa reprezentantului Serbiei.

Vine proba decisivă: prezenţa în faţa marelui public. Cele trei minute din seara aceasta pot da acel sentiment al învingătorului şi o pot duce spre considerarea ca favorită cel puţin pentru locurile 1-3.

Iar ultimele 3 minute din finală îi pot impune victoria.

Hai Mandinga! Hai Elena! Hai Zaleilah!

Şi forţă Costi!

Fraţilor de peste hotare, votaţi în seara asta şi sâmbătă seara. Acum e momentul.

Niciun comentariu: