marți, 1 mai 2012

Enigma numirii lui Andrei Marga la Externe

Moţiunea care a dat jos guvernul Ungureanu avea ca obiect decizia executivlui de a înfiinţa o Facultate de medicină în limba maghiară la Târgu-Mureş. Era un act care încălca autonomia universitară dar călca în picioare şi demnitatea naţională a românilor. Reuşita moţiunii face ca legea respectivă să nu mai poată fi pusă în aplicare şi, prin urmare, nici unitatea de învăţământ respectivă să nu mai poată fi înfiinţată.

De aici vor porni însă şi un cor de acuze venind de la anumiţi "prieteni" ai României, în special din partea Ungariei (dar nu numai), printre care se vor număra cele de "extremism", "ultranaţionalism", chiar "fascism".

În asemenea condiţii în fruntea ministerului care va da primul piept cu valul de indignare - cel de Externe - se impunea firesc numirea unei personalităţi care, prin experienţa sa profesională şi intelectuală, să poată spulbera reproşurile. Numirea lui Andrei Marga în acest lucru îşi are explicaţia. Rector al Universităţii Babeş-Bolyai, fost ministru al Învăţământului, are mijloacele necesare pentru a schimba vederile opiniei publice internaţionale care va fi, în mod sigur, asmuţită împotriva ţării.

Să sperăm că poate va reuşi, ca la Judo, să o întoarcă la 180 de grade şi subliniate marile libertăţi pe care le au minorităţile naţionale la noi, între care învăţământ în limba maternă de la ciclul primar până la cel liceal, plus linii universitare, care desfid în acelaşi timp prigoana pe care o înfruntă minoritatea română din alte ţări. Aceasta, după cum cred că ştie toată lumea, abia de se bucură de prezenţa unei ore de limbă maternă în programa şcolară. Părţi înseamnate din romanitatea orientală este însă lipsită până şi de acest iluzoriu învăţământ în limba maternă, precum este cazul vlahilor din Serbia şi Grecia.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Da, dle, cu întârziere, îţi răspund aşa: ai observat ce sprâncene groase, stufoase are dl în cauză? ha, ha, ha! înţelegi tu...
Şi da, chiar se pot obţine unele drepturi, pt. minorităţile româneşti de peste graniţă, dacă în fruntea diplomaţiei româneşti se află un priceput, un binevoitor, un doritor de a rezolva problemele stringente atât cât îi permite negocierea, plaja de negocieri, interesele şi raţiunile de stat, interesele şi raţiunile de stat ale celorlalte state. E greu cu politichia, diplomaţia, da' nu imposibil dacă vrei cu adevărat, dacă astea sunt ţintele diplomatice etc. Marga, ţinând cont de nişte relaţii excelente cu anumite persoane importante din Reich, poate obţine nişte rezultate bune, mai ales că ne " frige" subiectu' Schengen, n'aşa? cam d'aia a şi fost pus p'acolo, pe la Externe, că nimic nu-i întâmplător, n'aşa? Cu respect, Donkey domnule, cu respect.
Pensionaru'