vineri, 25 mai 2012

Dezinformare a la Associated Press

Un corespondent al agenţiei de presă Associated Press, Peter Leonard, a publicat foarte, foarte recent o "corespondenţă" - mai degrabă un comentariu - care are drept ţintă prezenţele importante scenice de la Eurovison.

Intitulat "This is pop? A look at wacky Eurovision contenders" ("Este acceasta muzică pop? O privire asupra pretendenţilor ciudaţi de la Eurovision"), fragmentele care vizau piesa trupei Mandinga au fost imediat preluate pe unele siteuri de "ştiri" de pe la noi.

Autorul afirmă că prezintă "favoriţii şi trăznăi de mai mare minunea" fără însă a face o despărţire netă în depeşă. Astfel, sunt prezentaţi pe rând: Engelbert Humperdinck, Burnaovskie Babuşki, Jedward, Loreen, Mandinga, Zelyco Jocsimovici şi Nina Zili.

Dacă ar fi să împărţim între "ciudăţenii" şi reprezentanţi evidenţi ai muzicii pop actuale, atunci primele nume prezentate ar reprezenta excentricităţile. Dar titlul spune altceva! Iar dacă este aşa, în acest caz nu se pot înţelege cuvintele cu care este etichetată melodia trupei româneşti: "global mishmash" - "o amestecătură mondială". ("It's song "Zaleilah" is a global mishmash: Cuban horns, lashings of salsa, a generous dollop of Gypsy frenzy, and even a smattering of bagpipes.").

Să spunem că-i aşa şi că "mix"-ul de influenţe ar trebui interzis. Problema este că domnul corespondent comite o eroare profesională pentru că ne informează despre "o eroare de sunet care a afectat REPETIŢIILE" (sic!) - "an earphone malfunction hurt rehearsals". Confundă pur şi simplu "repetiţiile" - unde nu a existat nici o problemă - cu "semifinalele" - unde interpretarea României a fost afectată grav de problemele de sunet.

Profilul domnului corespondent al AP afişat pe LinkedIn ne înfăţişează o persoană cu preocupări economice, specializată pe spaţiul rusesc şi ex-sovietic, mai puţin una specializată în industria spectacolelor. Cât despre hobby-uri: film, călătorii, ciclism - nu şi muzica!

În cazul acesta poate şi-o fi spus omul preferinţele de ageamiu (ca oricare dintre noi). Dar profesia de jurnalist trebuia să şi-o respecte şi să nu facă nişte confuzii majore sub sigla AP. Şi mai de apreciat cred că ar fi fost să se ocupe chiar de obiectul său de activitate. Uite, precum cei de la BBC care au dat la iveală un reportaj stânjenitor pentru oaficialităţile din Azerbaijan şi pentru mai-marii EBU: BBC Panorama - Eurovision's Dirty Secret Azerbaijan 

Părerea mea este că agenţia de presă a vrut să acopere evenimentul şi, cum prin zonă se afla acel corespondent al lor, şi-au zis: "Ce să mai cheltuim nişte bani? Îl punem pe ăsta". Asta da "ciudăţenie" profesionistă!

Niciun comentariu: