miercuri, 11 iulie 2012

Memorie parlamentară de 256 Giga (II)

Mai acu' două săptămâni m-a mâncat să-mi arunc privirea pe biografia oficială a (încă) preşedintelui Traian Băsescu. Eram şi eu curios să văd ce mare sculă fusese de-a lungul vremii acest ins care-şi dă în petec cu orice prilej. M-am uitat eu ce m-am uitat şi am rămas surprins de informaţiile sărace despre (încă) preşedintele României, dar şi de balivernele  întâlnite. Puteţi face şi dumneavoastră exerciţiul acesta intrând pe http://www.presidency.ro/?_RID=htm&id=4

M-am mirat mai întâi de lipsa informaţiilor despre parcursul şcolar al tânărului Băsescu. Prin ce şcoli a trecut, ce licee au avut onoarea să-l aibe elev? Nimic. Aşa că a trebuit să găsesc alte surse de informare.

Pe Wikipedia se spune că Traian Băsescu a terminat şcoala primară la Iaşi unde a învăţat şi în primul an de gimnaziu, la Liceul Costache Negruzzi. Perioada aceasta de un an de la Negruzzi s-a caracterizat prin mediocritate, oricât s-ar strădui cei de la PR-ul asigurat de site-ul Ziarul de Iaşi să înflorească faptele.

Apoi vine perioada Bacău, motivată de detaşarea tatălui său aici. După încheierea gimnaziului la Şcoala nr. 5 (conform Wikipedia, vezi mai sus) devine elev al Liceului de Cultură Generală Nr. 4. redenumit, prin Decretul 390 din 18 august 1970, Liceul de Matematică-Fizică „Lucrețiu Pătrășcanu”. Astăzi, Colegiul Naţional "Gheorghe Vrânceanu" din Bacău.

Şi o să mă întrebaţi: ce ne baţi la cap cu amănuntele astea? Pentru că până acum ni s-a dat impresia că ar fi fost elev al vreunui liceu militar. Ori nu a fost cazul! A absolvit un liceu de mate-fizică. O spune un fost coleg de clasă, "un prieten foarte bun", după cum sublinia într-o primă variantă de articol Mirela ROMANET, Nicoleta BICHESCU pe siteul ZiaruldeIaşi. Menţionarea lui Ioan Martinas, "prietenul foarte bun din copilărie", dispare brusc în variantele de după câştigarea alegerilor din 2004. Curios iarăşi! Nici în Evenimentul Zilei, nici pe HotNews nu-l mai întîlnim acest "prieten bun".

Cred că atunci, în decembrie 2004, băsiştii de la EvZ şi Hotnews au crezut că îi fac un serviciu proaspătului preşedinte. Acum însă, cu materialul clientului, interpretarea comportamentului tânărului Băsescu poate fi văzută din altă perspectivă:

"Fosta profesoara de istorie Tudorita Condrea povesteste ca Traian Basescu era bun la istorie, dar si foarte sensibil. “Dupa ce le-am predat Marea Unire, s-a ridicat in picioare si mi-a zis ca familia lui se trage din George Pop de Basesti, unul dintre fauritorii Unirii. Am discutat apoi despre asta. Imi amintesc perfect, invata intr-o clasa la parter."

 Tipul acesta de comportament este al unui MITOMAN. Cred că psihologii au un termen anume în care să.l încadreze. Pe atunci se închipuia Pop de Băseşti (unionist ardelean de la 1918). În zilele noastre se imaginează pe rând Ion Antonescu şi Regele Mihai.

"Basescu a avut multe conflicte cu profesorii mai in virsta. “Era un copil nastrusnic. Nu prea puteai sa-i impui lui Traian constringeri absurde. Daca fortai nota, nu raspundea, nu-i convenea. Primavara cam uita de invatat”, isi aminteste Iulia Vaideanu."

Iarăşi nişte refulări, pornite poate din conflictele cu tatăl, şi care duc la reacţii faţă de ceea ce considera "autoritate opresivă". Închipuiţi-vă un băiat aflat în faţa unui profesor exigent şi care devine brusc opac, se închide în universul lui. De aici reacţiile lui DE ACUM faţă de toţi cei care ÎNDRĂZNESC să-i pună judecata sub semnul întrebării?

În 1971 absolvă liceul. "Ioan Martinas si Traian Basescu au fost colegi de liceu. Au absolvit o clasa de matematica-fizica a Liceului "Lucretiu Patrascanu" - actualmente, "Gheorghe Vranceanu" - din Bacau, in 1971.", scriu cei de la Ziarul de Iaşi

Şi de aici vine enigma!

“Apoi Traian a facut armata pentru ca s-a suparat cu taica-su’, care voia sa-l dea la o scoala tehnica militara.”, isi aminteste Elena Basescu. [mama lui Traian Băsescu, nu soţia] Aşa scrie HotNews, că vin cu materialul clientului, cum am spus.

Asta şi căutam! Arma la care a făcut Băsescu armata! Tăcere! Pe site-ul Preşedinţiei României nu se pomeneşte nimic. Nici în alte părţi nu aflăm. Se sare direct la Institutul de Marină "Mircea cel Bătrân": "Abia apoi a intrat la Facultatea de Marina de la Constanta. Aici a cunoscut-o pe Maria, care avea sa-i devina sotie", continuă aceeaşi Maria Băsescu pe siteul anterior menţionat.

Deci termină liceul în 1971. Vine perioada armatei de un an şi jumătate. Logic reiese că intrarea la Institutul de Marină "Mircea cel Bătrân" s-a produs în 1973. "Facultatea de Navigaţie, Secţia Comercială", după cum spune CV-ul oficial atunci când prezintă anul absolvirii acestei instituţii de învăţământ superior. Doar că pe site-ul actualei Academii Navale "Mircea cel Bătrân" se menţionează la promoţia 1976 altceva: BĂSESCU TRAIAN, Sectia Civila - Transport Maritim - ZI.

E o greşeală de amănunt, mi se poate spune. Doar că acelaşi Traian Băsescu în dese rânduri a vrut să dea impresia că a aparţinut structurilor MILITARE ale Marinei. Ori nu a fost cazul. A absolvit Secţia de Marină Civilă, Comercială. Nimic militar, cel puţin în Marină.

A urmat apoi o traiectorie foarte curioasă în domeniul marinăresc. Ce se continuă cu una în domeniul funcţionăresc. Le aflaţi pe siteul Preşedinţiei.

Un amănunt e hilar. Se spune acolo că Băsescu a fost comandant al navei BIRUINŢA - NAVĂ AMIRAL A FLOTEI COMERCIALE ROMÂNE !!! Un site oficial al unei instituţii cu greutate în viaţa ţării nu se poate juca cu vorbele. Nu face literatură, nu recurge la procedee literare, nu se joacă de-a poetul. Sau poate au moştenit pe acolo, prin administraţia prezidenţială a (încă) preşedintelui Băsescu niscaiva politruci obişnuiţi cu limbajul bombastic al ceauşismului. Pentru că flotele comerciale NU AU NAVE AMIRAL. Acest termen se aplică flotilelor de război, navei pe care se află amiralul unei flote. În marina civilă nu interesează  că un anume om se află la cârma unui petrolier - fie el şi cel mai mare din lume - ori a unui amărât de pescador sau şlep de doi bani. Pur şi simplu nu se pune problema în modul acesta MILITAR cum ar vrea să se prezinte Băsescu a fi fost.

Întrebarea de bun simţ e alta. De ce vă tot creaţi oimagine milităroasă dar nu aţi clarificat până acum să spuneţi unde şi cum aţi făcut dumneavoastră armata, domnule (încă preşedinte) Băsescu?


Niciun comentariu: