Am o veste proastă să le dau: a fost restartată memoria Naţiunii. Şi a început procesul de devirusare. Şi treptat o să scoată fiecare, pe cât poate, toate bug-urile cu care aţi vrut să trimiteţi Patria în "ecranul albastru al morţii".
Pentru început, nişte cuvinte celebre:
„Îmi văd visul cu ochii“
Sunt cuvintele rostite de (încă) actualul preşedinte la momentul constituirii primului guvern Boc. Da, este acela format între PeDe-Le şi PSD. Doar că atunci nu se dădeau loviţi de asocierea preacuratelor lor nume cu cele ale lui Iliescu, Hrebenciuc, Ponta ori Geoană. Nici deontologii de teapa lui Patapievici, Pleşu, TRU,MRU şi alţi GRU nu strâmbau din nas.
Remarcaţi, vă rog, data de la care considera domnia sa că în cadrul fostului FSN intrase dihonia: 1992. Dacă nu erau disputele din acel an, totul era bine şi nu-şi mai amintea nimeni de Mineriade. Păcatele memoriei selective.
Mai jos reproduc în întregime materialul publicat de redacţia "Gândul".
Băsescu despre Guvern: „Îmi văd visul cu ochii“
Şeful statului a lăudat compromisul politic între PSD şi PD-L şi a dat asigurări că alianţa celor două partide este în interesul public
Miniştrii au fost sfătuiţi de Traian Băsescu să profite de majoritatea parlamentară de care se bucură pentru a reforma România din temelii
După ce au fost validaţi ieri de către Parlament, miniştrii guvernului condus de Emil Boc au mai avut de împlinit o simplă formalitate: depunerea jurământului în faţa preşedintelui Băsescu. Simplu a fost numai pentru unii; altora emoţiile le-au jucat feste. Ionuţ Bazac, ministrul Sănătăţii, a transpirat din abundenţă când a văzut că niciunul din cele două stilouri nu mergea, Constantin Niţă, ministrul IMM-urilor, a uitat să pună mâna pe Biblie şi pe Constituţie, dar şi-a adus aminte pe parcursul jurământului şi şi-a reparat greşeala. Traian Băsescu a zâmbit îngăduitor şi, după îmcheierea formalităţilor solemne, le-a ţinut un discurs în care i-a lăudat şi le-a dat sfaturi de guvernare.
Băsescu, de la dezamăgiri la visul împlinit, via guvernul Boc
Preşedintele a început prin a caracteriza formula politică pe care Parlamentul a validat-o spre a guverna drept „un compromis politic în interes public”. El le-a mulţumit atât PSD-iştilor, cât şi PD-L-iştilor că, după patru ani de regrete, au reuşit să-i împlinească visul: „În sfârşit, îmi văd visul cu ochii: un guvern desemnat de o amplă majoritate parlamentară”. Băsescu i-a lăudat că au trecut peste disputele istorice care i-au despărţit din 1992 şi s-au aşezat la masa negocierilor, în ciuda dificultăţilor unui astfel de demers: „Am convingerea că n-a fost un compromis uşor. A fost însă un compromis care nu compromite. Acest guvern este, probabil, cel mai puternic guvern de după revoluţie”.
După aceste elogii aduse cabinetului lui Emil Boc, şeful statului a simţit nevoia să înfiereze din nou, explicit, fosta guvernare liberală: „Am mai instalat un guvern în 2004 şi am crezut că este un guvern al României, dar a fost unul al lui Fenechiu, al lui Patriciu sau mai ştiu eu al cui”. În comparaţie cu aceştia, miniştrii actuali sunt, în opinia presedintelui, nişte patrioţi adevăraţi: „Mă bucur că este 100% un guvern al României. Vă cer să rămâneţi aşa”.
Poveţe de reformă de la Cotroceni
După ce i-a lăudat pentru patriotismul şi înţelepciunea lor, Traian Băsescu le-a creionat miniştrilor şi câteva direcţii de guvernare „pentru ca România să devină un stat modern”. El le-a cerut, mai întâi, să nu se relaxeze, gândindu-se la majoritatea parlamentară confortabilă de care se bucură, ci, dimpotrivă, să intensifice procesul de reformare a ţării. În mod special, preşedintele s-a concentrat asupra educaţiei, administraţiei şi justiţiei. Acesta a caracterizat actualul sistem de învăţământ ca fiind „mare, conservator, prost şi nemodernizat”, iar despre cel administrativ a spus că trebuie radical modificat, întrucât datează din 1968. Băsescu le-a cerut guvernanţilor să înceapă să se gândească şi la autonomia locală ori la modificarea urgentă a Constituţiei, dat fiind că aceasta este în multe locuri ambiguă. La sfârşit, el le-a spus miniştrilor că nu le dă directive, ci îi roagă să-i mai împlinească nerealizările din primii patru ani de mandat: „Nu sunt instrucţiuni, ci neîmpliniri ale acestei prime părţi a mandatului meu, pe care vă rog să-mi daţi satisfacţia să le văd împlinite”.
Emil Boc şi „crezul” său politic
Pătruns de solemnitatea momentului şi de greutatea poveţelor Lui Băsescu, Emil Boc a ţinut şi el un speech, în care şi-a enunţat principiile politicii sale. Desigur, pe primul plan este credinţa în Traian Băsescu: „Cred in parteneriatul cu preşedintele României”. Apoi au venit la rând Biserica şi interesul public: „Cred în parteneriatul cu Biserica, cu societatea civilă, cu sindicatele şi patronatele şi mai cred în primatul interesului public”.
Ceremonia s-a încheiat. Aplauze furtunoase. „Să vină şampania!”, se strigă. „Vivat!”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu