joi, 21 iunie 2012

Scenarii defazate

Planul era ca toată această circăreală cu dosarele lui Năstase şi condamnarea sa să acopere ţepuirea României prin falimentarea hidrocentralelor. Guvernul Boc şmenuia Hidroelectrica, scndalul condamnării lui Năstase umplea ecranele televizoarelor şi abăteau atenţiade la furt iar a doua zi după arestare Băsescu ţinea un discurs fulminant despre măreaţa justiţie din România în luptă cu corupţia odiosului regim Năstase în faţa membrilor Curţii Constituţionale.

Căderea guvernului Boc (şi apoi a fantasmagoriei MRU) a schimbat contextul dar imbecilii au uitat să schimbe şi strategia. În plus, şi acţiunea fostului premier le-a dat jocul peste cap.

Astfel încât: am aflat cine semnase la greu contracte spoliatoare pentru Hidroelectrica; Năstase a fost condamnat dar acesta a acţionat într-un mod pe care militarul ce se pretinde a fi Băsescu nu îl înţelege (un ofiţer adevărat înţelegea imediat); evenimentul a făcut să cadă în derizoriu prezenţa înaltului personaj prezidenţial de la CCR iar discursul s-a dovedit a fi unul bâlbâit.

De la sublimul preconizat la ridicolul situaţiei...

Această defazare faţă de realitate şi neputinţa de a modela planurile în concordanţă cu actualitatea a mai fost întâlnită în istorie. Şi îmi vine în minte planul lui Stalin de cucerire a lumii. Conform lui Victor Suvorov, pe data de 6 iulie 1941 URSS ar fi urmat să atace, cu un material uman şi material imens, întreaga Europă. Zeci de milioane de trupe şi zeci de mii de tancuri erau masate la graniţa de apus a URSS. Dar Hitler i-a luat-o înainte cu câteva zile şi i-a distrus armatele. Timp de luni de zile reacţia sovietică a fost doar cea pe care o avuseseră planificată cu minuţiozitate: atacaţi, li se ordona trupelor!

De câteva luni - după pierderea puterii într-un mod practic de neînţeles omeneşte - tot felul de contracte oneroase ies din toate colţurile ministerelor. Cele mai recente privesc TVR şi Hidroelectrica. Tot un soi de a porunci "Atacaţi!", defazat de realitate. Iar faptele îl apropie pe păpuşar de modelul său de gândire, Stalin.

Niciun comentariu: