luni, 10 martie 2014

De ce va fi război în... Transnistria

 Pentru că va fi şi în Ucraina! Deja teritoriul autoproclamat "Republica Moldovenească Nistreană" (o struţocămilă ca nume dar să-i observăm intenţiile cu bătaie îndelungată) este supus unei adevărate blocade înspre marginea ucrainiană. Ceea ce înseamnă că şi garnizoana rusească prezentă acolo - Armata a XIV-a - este supusă de asemenea izolării. Vor permite autorităţile Republicii Moldova driblarea acestei blocade? Credem că nu ci, dimpotrivă, va încerca să profite punând o presiune şi mai mare asupra separatiştilor (ocupanţilor ar fi termenul mai corect) de la Tiraspol şi Tighina.

Pe de altă parte, în cazul în care conflictul dintre Rusia şi Ucraina, aflat încă la stadiul doar al ameninţărilor şi intimidării, va ajunge la faza încinsă a ostilităţilor directe, este greu de crezut că o armată RUSEASCĂ, precum cea din Transnistria, va sta de-o parte, inactivă. Mai curând va acţiona pe direcţia Odessa, cu ţinta "eliberatoare" a creării a încă unui cap de pod pe litoralul ucrainian al Mării Negre, cu scopul strategic al creării unui culoar de legătură cu Tiraspolul, pe de-o parte. Pe de altă parte s-ar asigura astfel şi accesul Rusiei la Dunăre, Bugeacului fiindu-i tăiate legăturile cu autorităţile de la Kiev.

Ce va face Republica Moldova? Un scenariu precum cel de mai sus ar însemna pierderea definitivă a Transnistriei româneşti, intrate direct sub cizma greu de înlăturat a Moscovei. Ceea ce înseamnă că Moldova este şi ea condamnată la război. Dar are ea resursele militare pentru a-i face faţă?

Ar mai exista o variantă care nu elimină în totalitate riscurile unui conflict. Dar nu o spun încă.

Niciun comentariu: