miercuri, 12 martie 2014

Aripa moscovită a Ordinului Ioanit

În activitatea de răspândac - mai ales rusofil - nu contează argumentarea, documentarea, logica. Doar afirmaţiile senzaţionaliste, îmbinate cu rudimente extrase din "teoria conspiraţiei". În acord cu acest mod de gândire, internetul a fost inundat de tot soiul de postaci care pretind că "Rusia luptă împotriva masoneriei", pe când uneltele societăţilor oculte ar fi numai şi numai UE şi NATO. Lasând la o parte că sunt "masonerii" şi "masonerii", că acestea au activat în strânsă legătură cu serviciile secrete, că au avut proiecte diferite şi, prin urmare, conflicte, se uită că însăşi Rusia s-a bazat în expansiunea ei imperială pe propriile "societăţi secrete", adică pe "masoneria" proprie. În fond, ce a fost "Eteria" şi căror interese geopolitice slujea? Dar de Ordinul Ioaniţilor spun răspândacii vreo vorbă? Cu ani în urmă menţionaseră Dan Amedeo Lăzărescu (Dumnezeu să-l odihnească) cât şi Bălăceanu Stolnici (dacă mai reţin bine), că Ordinul Cavalerilor Ioaniţi se afla în slujba Rusiei. Iată că reproduc mai jos un articol preluat chiar de pe Vocea Rusiei, semnat M. Faustova, şi lucrăm, cum s-ar spune, "cu materialul clientului":


Ordinul de Malta se înapoiază în Rusia?

Ordinul de Malta se înapoiază în Rusia?

Pentru prima oară în ultimii 200 de ani, Marele Maestru al Ordinului de Malta vizitează Rusia. Deja astăzi, vizita Marelui Maestru al Ordinului de Malta, organizaţie catolică suverană este numită la Moscova - istorică.


Ordinul de Malta, sau Suveranul Ordin Militar şi Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos şi de Malta – este în prezent unul din cele mai faimoase ordine cavalereşti spirituale ale Bisericii Romano-Catolice. El a apărut în anul 1099 ca o fraternitate religioasă şi de caritate de la Spitalul Sf. Ioan cel Milostiv, în Ierusalim. Deja în anul 1120 el s-a transformat din societate într-un ordin militar-religios, condus de Marele Maestru. În diferite perioade istorice el este numit Ordinul Ioannites, sau Ordinul Ospitalierilor. El a primit denumirea de Ordin de Malta abia în secolul al 16-lea, după expulzarea Ordinului din Rodos în Malta. La sfârşitul secolului al 18-lea, istoria ordinului practic s-a întrerupt, însă datorită Rusiei această organizaţie a fost nu numai salvată, ci şi consolidată semnificativ, a relatat într-un interviu exclusiv pentru Vocea Rusiei, prim consulul ambasadei Maltei în Rusia, Nicola Savoretti.

„În 1798, în timpul războiului Franţei cu Marea Britanie, Napoleon şi structurile masonice au ocupat Malta şi au alungat Cavalerii din insulă. Numai Rusia a îndrăznit, în acele vremuri tulburi să acorde adăpost Ordinului nostru. Împăratul rus Pavel I, căruia îi erau apropiate valorile şi idealurile cavalerismului, a oferit Ordinului, Gatcina şi i-a făcut cadou 216 mii de ruble de aur. În acest fel, el a salvat Ordinul şi a cerut în schimb următoarele: în primul rând ca ordinul să fie nu numai catolic, ci general creştin, în al doilea rând ca el să devină Mare Maestru, în pofida faptului că era deja căsătorit şi ortodox, în al treilea rând ca limba rusă să devină un simbol al Ordinului nostru. Problema constă în faptul că simbolul Cavalerilor de Malta este o stea cu opt colţuri. Opt raze simbolizează limbile oamenilor care au întemeiat ordinul nostru. Pavel I a cerut ca centrul stelei să fie considerată limba rusă”.

De facto, în anul 1798, împăratul rus a fost totuşi numit Mare Maestru al Cavalerilor de Malta. El a fost încoronat cu o coroană specială, iar reşedinţa Ordinului a fost mutată la Sankt-Petersburg. De atunci, timp de câţiva ani, crucea malteză cu opt colţuri a devenit unul din simbolurile de stat ale Imperiului Rus. Dar, în timp ce reprezentanţii ioaniţilor încheiau formalităţile juridice la Vatican, Paul I a fost ucis, şi istoria Ordinului în Rusia s-a întrerupt pentru mult timp. După aproximativ două secole, în 1992, prin decretul preşedintelui Rusiei, Boris Elţin, la Moscova a apărut ambasada Ordinului. Este însă adevărat, că deocamdată la Moscova nu se află Cavaleri de Malta. „Noi nu am reuşit să ridicăm pe nimeni la rangul de cavaler nici în secolul 18, nici în secolul 20”, a menţionat Nicola Savoretti. Poate, după sosirea lui Matthew Festing, în ţară vor apare totuşi primii Ospitalieri.

Niciun comentariu: