luni, 17 martie 2014

Băsescu o să pice de prost: va fi război în Ucraina

Între Rusia şi Ucraina conflictul va de veni fierbinte într-o perioadă apropiată. Poate izbucni peste o zi, poate peste două, peste o săptămână ori o lună. Dar în mod aproape sigur ÎNAINTE de desfăşurarea alegerilor prezidenţiale anticipate din Ucraina.

De ce înainte de alegeri? Putin are tot interesul să pretindă că se confruntă cu o putere "ilegitimă" din partea ucrainiană. Pentru el, un preşedinte numit interimar de Parlamentul unei ţări înseamnă nelegitimitate şi are tot interesul ca această stare să se prelungească. Un război ar contribui şi ar da pretext pentru o expansiune şi mai mare a Rusiei ca urmare a conflictului.

Să reamintim că scrutinul pentru alegerea preşedintelui Ucrainei sunt planificate pentru data de 25 mai, zi în care au loc în Uniunea Europeană şi alegerile europarlamentare.

Să reamintim că şi data mascaradei de referendum din Crimeea a fost reprogramată pentru ziua de ieri ( 16 martie) pentru ca serviciile ruseşti să aibe o mai mare plajă temporară de desfăşurare a acţiunilor provocatoare ce premerg intervenţia armată a Rusiei.

Pe de altă parte, şi autorităţile de la Kiev ştiu că un preşedinte interimar - chiar dacă LEGAL pus în funcşie - nu are aceeaşi autoritate pe care ar trebui să o aibe un comandant suprem al forţelor armate. De asemenea, Kievul este interesat în amânarea cât mai mult a izbucnirii deschise a conflictului pentru a avea timp în aprovizionarea armatei şi în elaborarea planificării luptelor.

Sintetizăm:
- Ucraina este interesat în temporizarea acţiunilor atât pentru ca armata să se pună cât mai bine la punct, cât şi pentru instalarea uneio conduceri de stat cu mandat naţional integral:
- Rusia este interesată în grăbirea conflictului tocmai pentru că vrea cucerirea Ucrainei cu cât mai puţine pierderi (deci o armată ucrainiană în stare să i se opună nu este lucrul pe care să-l aştepte să fie pus la punct) cât şi pentru că acel Quisling de Kiev pe care-l tot fâţâie pe la conferinţe de presă - la Ianukovici mă refer - ar pierde până şi urma de credibilitate pe care i-o acordă Moscova dacă alegerile se vor desfăşura aşa cum este prevăzut.

Dacă lucrurile se vor desfăşura în acest fel oare consilierii de la Cotroceni şi, poate, gradaţii din CSAT îşi vor prezenta demisiile?

Niciun comentariu: