marți, 18 octombrie 2011

Huidu la lecţia de Dostoievski

 "Crimă şi pedeapsă": Raskolnikov se crede Napoleon. Pentru el Dumnezeu nu mai există. Prin urmare îi este permis orice, inclusiv să omoare pe cine consideră el nefolositor societăţii. Dar ajunge să asasineze în realitate nevinovaţi.
România 2011: un individ ce se crede superior celorlalţi, arogant cu privire la cei ce-şi manifestă credinţa. Duminică a lăsat trei victime în urma sa.

Răzvan Huidu în ziua de Cuvioasa Parascheva - afirmă ziarul Cancan - nu avusese altceva mai bun de făcut decât să-şi râdă de nişte oameni. El şi cu Găinuşă într-o transmisie Kiss FM. De nişte oameni mai simpli sau mai răsăriţi. Care nu dădeau nimănui în cap, nu se exhibau pe ecranele televizoarelor. Dar îşi exercitau un drept constituţional, acela de a a-şi practica religia.

Peste două zile, într-o duminică. pesemne îşi râdea de cei de pe şosele de la înălţimea bolidului. Urmare o ştim cu toţii.

Sunt evenimente strâns legate. Le uneşte trufia. Nu e o pedeapsă sau blestem. E urmarea propriilor fapte şi gânduri. Oare va fi învăţat ceva de la viaţă?

3 comentarii:

Anonim spunea...

Da, ştiam şi eu despre ceea ce a zis, vineri, de Cuvioasa Parascheva, la radio, şi, prin analogie, m-am cutremurat de faptu' că orice gând rostit şi trimis spre noi, spre Cer, orice ironie sau batjocură la tot ceea ce înseamnă religie, credinţă, Sfinţi sa Sfinţi Părinţi, Bunu' Dumnezeu sau Fiul Său, Maica Sfântă sau Sfintele ce-o proslăvesc, în Cer cât şi pe Pământ etc. produce efect de bumerang, nu rămâne( Niciodată!) pierdut în eter, spaţiu, văzduh sau Cer, ba din contra, aş zice. Da, eram la curent cu tâmpa şi năroada emisiune de la radio, de vineri, 14 Octombrie. Acuma, sincer, n-aş vrea să cred că cei trei morţi au fost " materia primă" pt. a se produce pedeapsa divină, dar mai ştii?! Ce poveşti de viaţă, ştiute şi neştiute aveau cei trei, păcate etc. Oricum, lecţia este clară: vrei, nu vrei, păstrează respectu' cuvenit faţă de cele sfinte, religie şi credinţă, nu lua în batjocură şi în derâdere aşa ceva, mai ales că cei ce ştiu, simt mângăierea şi ajutoru' Proniei Cereşti, pot depune mărturie - şi unii dintre ei chiar au făcut-o, de multe ori - că lucrurile stau chiar aşa, că Puterea Divină există, la fel şi pedeapsa, că trebuie să crezi cu adevărat, fără prea multe întrebări iscoditoare, filozofice şi de " esenţă" umană - cea care îţi produce neastâmpăru', căderea şi necredinţa, într-un final -, să păstrezi cuviinţa şi buna- cuviinţă, dragostea şi respectu' pt. cea mai măruntă şi insignifiantă fiinţă umană, personalitate modestă( pt. că nu ştii unde sălăsluieşte Duhu' Sfânt, când, cum şi în cine îşi manifestă, îşi produce darurile, minunile, dar şi pedepsele). Oricum, Huidu avea - d.p.d.v. psihologic - o problemă de natură perceptuală, spaţială, de raportare a lui însuşi, cu el însuşi, cu cei din exterior şi cu lumea înconjurătoare, cu o anumită lipsă de reacţii şi insensibilitate temporare - aşa se explică, la un moment dat, faptu' că, imediat după ce s-a produs impactu' celor două maşini, el a ieşit din propria maşină şi, selectiv, a avut un puseu emoţional puternic doar pt. propria familie, nu şi pt. cei posibili morţi, at that time, răniţi sau în nevoie de ajutor etc. Aici se vede normalitatea clinico-psihologică a unui om, echilibru' emoţional, stabilitatea afectivă ş.a. Of, iar m-am lungit în tot felu' de analize care mai de care( poate sunt doar tâmpenii, nu?, că doar eu n-oi fi imun la aşa ceva...)Cu respect,
Pensionaru'

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Pe de alta parte, continuarea e la fel de trista: linsaj mediatic. Pozitia cea mai echilibrata a fost a lui Dan Puric, care le-a spus celor de la Realitatea: Serban Huidu a facut trei victime, voi vreti s-o faceti si pe a patra?

Revenind la cazul in sine, pentru Serban Huidu ar fi bine sa faca legatura intre atitudinea lui si ce i se intampla. Iar noi trebuie sa fim la randul nostru mai cu frica de Dumnezeu, gandind la cuvintele Evangheliei dupa Sfantul Luca: "Şi erau de faţă în acel timp unii care-I vesteau despre galileenii al căror sânge Pilat l-a amestecat cu jertfele lor. Şi El, răspunzând, le-a zis: Credeţi, oare, că aceşti galileeni au fost ei mai păcătoşi decât toţi galileenii, fiindcă au suferit aceasta? Nu! zic vouă; dar dacă nu vă veţi pocăi, toţi veţi pieri la fel. Sau acei optsprezece inşi, peste care s-a surpat turnul în Siloam şi i-a ucis, gândiţi, oare, că ei au fost mai păcătoşi decât toţi oamenii care locuiau în Ierusalim? Nu! zic vouă; dar de nu vă veţi pocăi, toţi veţi pieri la fel."

Donkeypapuas spunea...

Să mă repet ? Victimele au fost cei trei din LOGAN, nu Huidu! Aşa după cum victimele ironiilor lui fuseseră nişte simpli oameni din popor, nu "confraţii" de breaslă. Iar celor din maşină nu le alunecase piciorul de pe frână şi nici nu le căzuse în cap meteoritul american ci li s-a ivit în cale acel gen de om cu care ne lovim cam toţi pe şoselele României.
Cam este ceasul să se să se mai pună şi ordine şi să fie impusă LEGEA cu severitate că prea permitem propagarea spiritului total egoist în ţară. "Ce, bă, te pui cu mine? Nu vezi că am merţan?", "Bă, hahalero, io sunt cel mai mare antrenor că aşa m-a făcut mama mea!", şi altele, şi altele...