luni, 26 mai 2014

Ponta ori e HOŢ, ori MINCINOS, ori, mai simplu, PROST!

Ce declara ieri seară domnul Ponta, la braţ cu "găinuşa" Gabriela Vrânceanu-Firea-Pandele: că în Ilfov, unde tocmai pierdea alegerile parlamentare parţiale un membru al guvernului prezidat de tovărăşia sa (Gabriela Szabo), ar fi fost turism electoral. Că aşa s-ar explica înfrângerea onor doamnei ministru. Parcă ne şi treceau prin faţa ochilor imagini cu autobuze pline cu liberali însetaţi de sângele roşu, socialist, cu cuţitele în dinţi, încâlcând ordinea electorală vegheată de alt onor ministru, dom' general "izmană" Gabriel Oprea.

Dar să vezi tărăşenie! La aceste alegeri parţiale, pentru că ele se bazează pe circumscripţii uninominale, nu prea există liste suplimentare şi, drept urmare, nici turismul electoral reclamat de tovărăşia sa! Spre diferenţă de alegerile europene, unde toată ţara este considerată o circumscripţie, în colegiile parlamentare naţionale pot vota doar cei ce locuiesc stabil între hotarele respectivei circumscripţii. Includerea pe liste suplimentare este posibilă şi se practică doar în cazuri deosebite, cum ar fi schimbarea foarte recentă a domiciliului în respectiva localitate.

Şi acum ia să ne aruncăm noi puţin privirea pe rezultatele din acel colegiu uninominal în care candidata socialistă Szabo a fost învinsă de un tinerel cu caşul politic la gură. Ne indică cifrele că din 73.657 de alegători au participat la vot 26.167 alegători (adică o prezenţă la urne de aproximativ 35%) şi s-au înregistrat 24.938 de voturi valabil exprimate. Din acestea, circa 50% (12.493 voturi) l-au dat câştigător pe candidatul PNL, iar aproximativ 30% (7.605 voturi) s-au dus către Gabriela Szabo. O repetăm: în condiţiile în care turismul electoral nu era posibil. Documentele BEC indică şi numărul celor de pe lista suplimentară (814) ori care au apelat la urna mobilă (7).

Şi acum să ne uităm la ceea ce s-a întâmplat la scara întregului judeţ Ilfov în ceea ce priveşte alegerile europarlamentare. Conform site-ului ZiuaNews, în Ilfov prezenţa la vot a fost de 42% - deci turismul electoral a dus la o augmentare cu 20% a numărului de alegători. Din aceştia, 36,3% au votat cu PSD-ul (faţă de etalonul 30% în cazul Szabo) iar votanţii PNL scad la 29.5%, de la cei 50%. Bun, înţelegem că la europarlamentare se constata şi prezenţa altor factori, precum candidatura lui Mircea Diaconu (5.8% din voturi în judeţul Ilfov) şi a celorlalte formaţiuni politice şi candidaţi care nu participau şi la alegerile parţiale. Dar asta nu explică cum erodarea se produce NUMAI în dauna PNL şi deloc în cazul PSD care, ciudat, se umflă!

Procesele verbale pe care le va afişa siteul BEC poate ne vor lămuri şi asupra cifrei de "turişti" amatori de mese la iarbă verde din cuprinsul judeţului Ilfov. Mai ştii, poate i se va stârni şo pofta DNA-ului de a efectua nişte excursii pe acolo.

Niciun comentariu: