marți, 26 mai 2015

Bookfest 2015: Lavinia Betea - Viaţa lui Ceauşescu - volumul III "Tiranul"

Finalizarea trilogiei dedicate lui Nicolae Ceauşescu, cu acest ultim volum intitulat "Tiranul", a avut loc joi, 21 Mai, în cadrul Bookfest. Alături de autori (Lavinia Betea, Ilarion Ţiu şi Florin Răzvan Mihai) au participat ca invitaţi la lansarea organizată de Editura Cetatea de Scaun şi acad. Dan Berindei alături de sociologul Vasile Dâncu.



"O carte traumatizantă" ce prezintă "o agonie ce merge din 1971 până în 1989", a prezentat-o Dan berindei. Iar Vasile Dâncu are senzaţia că, citind-o, merge alături de Ceauşescu şi aşteaptă chiar un volum al patrulea - umbra lui Ceauşescu la Cozia - câtă vreme influenţa fostului conducător se mai face simţită şi astăzi. Mai ales că în faţa tendinţelor tinerei generaţii de a idealiza comunismul, ar fi greşeala noastră dacă se întâmplă aşa ceva.

Ironia face, a remarcat Lavinia Betea, ca întreprinderea publicistică începută la "Jurnalul", continuată la "Adevărul" să se finalizeze la... Târgovişte, acolo unde a murit Ceauşescu şi unde îşi află sediul editura Cetatea de scaun. Şi tot ironic, cel ce a sprijinit financiar apariţia volumului, patron la Astra Vagoane Arad, să fie fiul unui "bandit din munţi".

Întrebarea pe care am strecurat-o şi eu spre final ("Care a fost cel mai intrigant lucru din întreaga viaţă a lui Ceauşescu?" - minutul 42 din înregistrare) a dat naştere unor răspunsuri foarte interesante şi... incisive pe care vă las să le descoperiţi voi înşivă ca să nu vă stric surpriza.

UPDATE:
Domnul Mărgărit de la Editura Cetatea de Scaun ne atrage atenţia asupra unui amănunt. Îi publicăm mai jos menţiunea pentru ca lucrurile să fie înţelese aşa cum trebuie:
"Vă semnalez o mică eroare. Iata ce scrie pe carte: ”Autorii mulțumesc domnului Valer Blidar, președintele grupului de firme S.C. Astra. Vagoane Călători S.A. pentru sprijinul acordat cercetării.” Deci, dl. Valer Blidar a sprijinit autorii in demersul cercetării și documentării necesare și nu editura pentru editarea si tiparirea cartii. Cu respect, Dan Margarit Editura Cetatea de Scaun "


Dan Berindei

Vasile Dâncu şi Dan Berindei

Florin Răzvan Mihai şi Ilarion Ţiu

Dan Berindei şi Lavinia Betea

Florin Răzvan Mihai, Dan Berindei, Lavinia Betea, Vasile Dâncu

Un comentariu:

Unknown spunea...

”Şi tot ironic, cel ce a sprijinit financiar apariţia volumului, patron la Astra Vagoane Arad, să fie fiul unui "bandit din munţi". ... original ultimului bandit din munti.
Vă semnalez o mică eroare.
Iata ce scrie pe carte:
”Autorii mulțumesc domnului Valer Blidar, președintele grupului de firme
S.C. Astra. Vagoane Călători S.A. pentru sprijinul acordat cercetării.”
Deci, dl. Valer Blidar a sprijinit autorii in demersul cercetării și documentării necesare și nu editura pentru editarea si tiparirea cartii.

Cu respect,
Dan Margarit
Editura Cetatea de Scaun.