miercuri, 21 septembrie 2011

Lecţia de pupincurism: astăzi Gândul.info

Pe siteul publicaţiei on-line Gândul.info un ziarist de renume mondial,  Andrei Luca Popescu, s-a apucat de periat: şi perie, şi perie, şi perie. Doar că pe toată durata acţiunii folosea limba! Mostra aceasta de slugărnicie a fost prilejuită de recenta dezvăluire a unei telegrame Wikileaks ce ne-a prilejuit să aruncăm o privire asupra mesajelor pe care le transmitea conducerea României în timpul invadării Georgiei de către Federaţia rusă în vara lui 2008.

Domnule ziarist pupinbăsist,
Mai înainte de a scrie despre anumite teme ar trebui să te documentezi. În primul rând să iei harta Europei în braţe. Un copil de clasa a 5-a poate face aşa-ceva. Ai fi observat atunci că Georgia se învecinează direct cu Federaţia Rusă. Moldova are ca vecini doar România şi Ukraina. Pe unde ar fi pătruns trupele ruseşti? Un atac asupra Moldovei presupunea violarea spaţiului aerian ukrainian iar de aici un conflict mult mai mare.

Şi de aici documentarea asupra situaţiei din 2008. Vara în care Rusia a ATACAT Georgia, conform unui model mai vechi de agresiune, patentat de sovietici şi utilizat de nazişti. Iar în acele zile grele pentru poporul frate ortodox georgian nişte oameni de stat au avut curajul să se ducă la Tbilisi: cel al Poloniei şi cel al Ukrainei. Cheliosul nostru a strălucit prin... absenţă. Dar vedem acum că ştia să-i eticheteze pe georgieni drept "aventurieri". Curios! Toţi cei care erau promoscoviţi în acele zile stăteau în gură numai cu epitete de genul acesta.

Şi mai curios este tabloul a ceea ce s-a petrecut în primăvara lui 2009, la puţin peste jumătate de an, în Basarabia pe care o deplângea Băsescu. În toiul evenimentelor tulburi a diverselor provocări nu îmi amintesc să fi existat o reacţie oficială a Românei. Dar îmi amintesc de o acţiune discretă a unui fost ministru de externe. Iar actul acela a fost răstălmăcit în cel mai grosolan mod, îmi pare, atunci când Băsescu a avut nu numai interesul, cât, mai ales, "CURAJUL"

Niciun comentariu: