joi, 22 septembrie 2011

Război între palate?







Îi spusesem unui amic! Cu două, trei săptămâni în urmă. După alegerile parţiale din Neamţ. Îi spusesem că între Boc şi Băsescu relaţiile nu mai erau alea pe care le ştiam - cele dintre slugă şi stăpân. Îmi recomandase să le scriu dar am preferat ca acele fisuri pe care le observasem să devină crevase. Iar ceea ce se întâmplă în ultimele zile tind să-mi dea dreptate şi... să accelereze procesul.

Să mă explic.

1. Au fost mai întâi alegerile petru deputăţie din Neamţ. De-o parte Harbuz, candidat din partea USL. Sati un pic! HARBUZ DIN PARTEA USL ?! Ăia n-au ştiut pe cine pun? Păi acest Harbuz fusese mâna dreaptă a lui Băsescu în campania de hinghereală pe vremea în care marinarul rămas fără flotă era primar general al Bucureştilor. Adică n-au găsit pe altcineva mai bun decât un... vrednic băsist. Dar să revin. Din partea guvernamentală candida Rădulescu, fost preşedinte Agrostar, secretar de stat în funcţie la Agricultură şi etichetat la un moment dat (prin ianuarie-februarie 2010) drept "mare prostănac" (sau cam aşa ceva - nu am reuşit să găsesc citatul exact, dar am în minte scena). Autorul? Chiar preşedintele României! Care îl acuza pe acest Rădulescu de blocarea subvenţiilor pentru agricultori. În cor cu preşedintele se afla şi Sebastian Vlădescu, ministru la Finanţe. "Vă daţi demisia?", fusese întrebat secretarul de stat din acea vreme. "De ce să-mi dau? Ministerul Finanţelor blochează eliberarea banilor, nu eu". Rădulescu a rămas în funcţie, Vlădescu peste câteva s-a dus... s-a dus... exact la compania Gabriel Resources unde a devenit consultant. Iar Adrian Rădulescu a reuşit să câştige alegerile din Neamţ printr-o susţinere politică foarte ciudată: juma' UNPR, juma PDL, dar fără portocaliu, ci înveşmântat în verde. Reprezintă băsismul? Mă îndoiesc.

2. O duminică. Emisiune "Viaţa Satului". Invitat Valeriu Tabără. " Desfiinţarea camerelor agricole a fost o greşeală" POFTIM ?! CE AI SPUS ?! I-ai spus şi lui Băsescu, domnule Tabără? Că preşedintele tot fâlfâia demagogic sloganuri cu "birocraţii cei puturoşi" care ţin ţara în loc, şi cu "beneficiile uriaşe pe care le-ar da desfiinţarea a zeci de mii de posturi din administraţie". Iar Valeriu Tabără vine acum şi contrazice infailibila părere prezidenţială? În plus, chiar ieri seară, într-o emisiune de pe Realitatea acelaşi ministru al Agriculturii vine şi spune că şi numrul redus de agenţi de control fito-sanitari este "o mare greşeală". Vorbele ministrului vin în contradicţie cu ale preşedintelui, este evident dar oare sunt spuse şi fără acordul şefului său direct, fără acordul lui Emil Boc?

3. Preşedintele Băsescu se dezlănţuie în toate modurile într-o campanie pro-Gabriel Resource, transformând instituţia prezidenţială într-o agenţie de lobby la nivel foarte înalt. Este chestionat şi preşedintele Consiliului de miniştrii: "Nu se pune problema exploatării aurului de la Roşia Montană", vine răspunsul. Acelaşi răspuns şi când reacţiile preşedintelui Băsescu sunt larg mediatizate. CUUUUM? Sluga nu mai este de acord cu şefu' ăl mare? Păi asta este ea însăşi o "declaraţie de independendenţă"!

4. Unul din oamenii grei ai lui Băsescu era (şi este) Sebastian Lăzăroiu, consilier la Cotroceni şi impus ca ministru al Muncii de către cel pe care-l slujise cu devoţiune. Unul din aceia care rămân mai mult în umbră şi se ocupă de crearea de "imagini", de operaţiuni de inginerie socială, genul de persoane de un cinism înfiorător, fără valori morale pe care să le susţină, robul miturilor sociologice pe care le crede atotputernice, al superiorităţii punctului de audienţă TV şi al minciunilor vândute frumos . Acest personaj fusese propulsat la Ministerul Muncii. Propulsat de Băsescu! Poate cu scopul de a distruge şi ceea ce mai rămăsese din "protecţia socială". Dar, cu toată susţinerea prezidenţială, Lăzăroiu nu a făcut mulţi purici în post. Iată-l mătrăşit în septembrie şi înlocuit cu Sulfina. Să fie la mijloc intenţia lui Boc de a creşte pensiile şi salariile? Să ne readucem aminte de anumite declaraţii prezidenţiale prin care se înfierau asemenea intenţii "anticapitaliste".

5. Înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene în fruntea căruia este pus Leonard Orban, fostul comisar european pentru multilingvism, o persoană cu mult mai multe relaţii create la nivel înalt în cadrul UE faţă de ceea ce posedă Baconschi, febleţea lui Traian Băsescu. Crearea postului se poate traduce chiar şi prin diminuarea poziţiilor ministrului de Externe în cadrul Executi şi, deci, şi diminuarea rolului preşedintelui. O decizie explicabilă, dacă ne referim numai şi la recentul scandal wikileaks, scandal ce subliniază încă o dată lipsa de viziune în politica externă de care suferă Traian Băsescu, o abordare rudimentară şi chiar antinaţională. Iar semnul cel mai clar este izolarea diplomatică de care suferă România ca ţară. Indiferent cât de vasal o fi fost, individul pus în fruntea Guvernului trebuie să se fi lovit adesea de inconsistenţa politicii externe a lui Băsescu şi de necesitatea unei alte abordări.

6. Cred că Emil Boc şi-a dat seama că Băsescu avea de gând să-l folosească doar ca manta de vreme rea, doar ca paravan în faţa nemulţumirilor, cel asupra căruia urma să se reverse toată furia electoratului la alegeri, învinovăţitul de toate relele crizei. Tipic lui Băsescu. Dar, ceea ce i-a scăpat  stalinistului Băsescu este că Boc are şi el la bază (şi poate într-o mai mare măsură decât căpitanul şi securistul de vaporean) ŞCOALA DE PARTID. Este iniţiat în bizantinismul relaţiilor de putere dintr-un partid de tip comunist (precum PeDe-L) şi în manevrele "inizibile" prin care poate fi condus o asemenea structură politică. Are cunoştinţă şi de evenimente petrecute în urmă cu ani (spre deosebire de apologetul inculturii). Şi nu ar fi de mirare să asistăm la o repetare. Doară aparatcikul Brejnev l-a înlocuit pe fostul stalinist Hruşciov!

5 comentarii:

Anonim spunea...

Donkey, întăreşte-te, încurajază-te,pregăteşte-te, că vin vremuri grele, da' grele rău de tot, înţelegi? Nu-i exclus de loc un bum-bum de proporţii catastrofale. Referitor la Bolnavu' şi Piticu' atomic: da, aşa pare, o ruptură, numa' că nu e deloc aşa precum pare, e mai complicat niţeluş-acuş-acuş. Ce vreau să spun? păi, bolnavu', fiind bolnav, îşi joacă ultimele cărţi de forţă, crezînd că mai păcăleşte pe cineva, numa' că I se înfundă tocmai de la Marele Urs, cel pe care, declara,ar fi vrut să-l mai invadeze o dată. El, Marele Urs, ştie să-şi protejeze interesele vitale, să acţioneze la Mama Europei( Germania) cu care - de altfel - este în mare prietenie, susţinere reciprocă de interese strategice. Ţine cont de faptu' că Germania nu ne este - cu actuala noastră conducere, şef de stat - tocmai prietenă, capisci? Başca faptu' că linia strategică, faimoasa axă Bucureşti-Londra-Washington -de care făcea vorbire Ilegalu', cel ce n-a fost votat de românii din ţară, care a ajuns preşedinte prin furt etc., nu este pe placu' vecinilor noştri puternici şi neînduplecaţi. Ei, tăvălugu' s-a pornit, presiunea exterioară este activă, valabilă, sub intensitate maximă, iar consecinţele, efectele vor fi vizibile imediat. Parol! În rest, tre salut!
Pensionaru'

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Interesanta perspectiva ofera comentariul de mai sus. Ma opresc asupra unui singur aspect: "i se înfundă tocmai de la Marele Urs, cel pe care, declara,ar fi vrut să-l mai invadeze o dată". De aici reiese ca Romania invadat deja cel putin odata Rusia. Curioasa viziune...

Donkeypapuas spunea...

Comentariu lu' Pensionaru' este pe linie unui banc mai vechi:

"Reagan, Brejnev şi Ceauşescu sunt criogenaţi şi, peste o sută de ani se trezesc. Ia Reagan ziarul şi citeşte: CAP-urile din Texas au depăşit planul cu 150%. Face apoplexie şi moare. Brejnev ia şi el Pravda şi citeşte: Mici incidente la graniţa chinezo-română. Sughite şi moare. Singurul care rămâne în viaţă este Ceauşescu. În Scânteia scria:
Ceauşescu reales
la al 40-lea Congres.
"

Asta pentru că Pensionaru nu ştie că pionii Germaniei sunt ănseşi fundaţiile PeDe-L iar căpitanu' de bampor face de mult jocul Moscovei.

Blitz spunea...

In privinta lipsei popularitatii lui Basescu in exterior, aceasta e explicabila nu atat prin persoana presedintelui cat prin natura tarii de origine: neimportanta, saraca, fara nici o corporatie puternica romaneasca, tara care nu produce nimic ci e o piata de desfacere pentru straini. Ce sef de stat din lumea civilizata s-ar injosi sa stea de vorba cu un presedinte a unei tari ce nu are nimic de oferit?
Cand Merkel se duce in China, discuta cu chinezii despre corporatiile germane, umplandu-le de contracte. Basescu ce ar avea de discutat? Ce contracte de stabilit?
Fara baza materiala esti nimic in lumea oamenilor civilizati; presedintii de stat nu se intalnesc sa se ia de sireturi sau sa discute filosofie, ci strict pentru treburi de afaceri, capitol la care Romania sta rau de tot (atat in domeniul privat cat si de stat).
In plus natura de curve a poporului roman e cunoscuta istoric (s-au aliat cu nemtii si au lovit in rusi miseleste apoi vezi Doamne s-au mirat de ce ne-au violat femeile cand au reactionat la abuzul armatei romane conduse de Antonescu; nici macar coloana vertebrala de a ramane de partea nemtilor pan' la capat nu au avut-o romanii), alaturi de xenofobia, antisemitismul, si extremismul lor nationalist. Cu o asemenea tara, oricarui sef de stat dezvoltat i-ar fi rusine sa fie asociat, fie si in treacat.
Romania - piata de desfacere pentru straini, asta a ajuns tara, vina apartinand exclusiv romanilor. Nu chemi presedintele unei piete de desfacere in tara ta si cu siguranta nu-l tratezi ca pe-un egal, ci ca pe un manager de corporatie care raporteaza cand e chemat situatia companiei.
Iar conflictul dintre palate e neimportant, oricum legea nu se face la Bucuresti :P. Poate in curand da Dumnezeu sa-si piarda Romania autonomia si sa fim guvernati de germani. Dar astea-s utopii doar.
Sau oricum sa fie redusa masiv populatia tarii, mai ales saraci, bugetari si asistati social, prin genocid daca e nevoie. Ar fi super ca Romania sa devina ca Somalia (fara guvern, anarhie si ura pentru saraci, asistati social, bugetari).
Moarte nationalistilor Corporation v-a prezentat acest buletin de stiri. Scopul corporatiei noastre e sa va crestem tensiunea si - cu ajutorul Bunului Dumnezeu - sa va asiguram o trecere rapida din aceasta viata, ca sa nu mai infectati planeta cu spurcatele doctrine totalitare nationaliste. Speram sa aveti o viata urata in continuare, sa muriti saraci si prosti si toate blestemele Psalmului 118 sa se abata asupra voastra.
Va multumim pentru (ne)atentie.
Capitalism rules :). Smash the welfare state. Celui ce are (bogatului) i se va da, iar celui ce n-are (saracului) se va lua si ceea ce i se pare ca are. Asa e moral, just, drept, saracul sa fie zdrobit sub tocurile cui ale unei curve ce-si castiga existenta pe piata nu pe ban public ;).
Sayonara.

Donkeypapuas spunea...

@Blitz
Ca o vedere de ansamblu al comentariului dumneavoastră trebuie să observ că sunteţi intoxicat cu propagandă antinaţională. Cân o putere imperialistă încearcă să distrugă un popor, propagă în interiorul său o enormă ură de sine. Nu numai direct ci, poate cel mai adesea, prin alogeni. Iar dacă acei alogeni sunt devin direct interesaţi material, atunci este şi mai bine.

Trecând chiar la mesajul cuprins în cele ce aţi răspuns, observ cu uimire că nu are nimic de-a face cu postarea actuală! Observ că vă roade că nu m-am referit la "întâlnirea cu Obama". Păi cheliosul primeşte ceea ce a semănat: dispreţ. Dacă v-aţi fi uitat la postările mai vechi, în iunie există una numită: "Preşedinţii adevăraţi se întâlnesc cu regina". Ori, pe timpul lui Nicolae Ceauşescu s-ar fi putut utiliza aceleaşi etichetări. Şi, cu toate astea, între 1960-1980 am avut o strălucită politică externă.
Într-o postare viitoare voi face referire la cât de "curve" am fost noi (sau polonezii, sau finlandezii) şi cât de târfe reale au fost marile puteri. Noi rezistăm şi, cu voia lui Dumnezeu, vom rezista. Imperiilor le doresc islamizare plăcută! Pentru că există o jusiţie divină.