miercuri, 22 ianuarie 2014

Cele mai bune filme religioase, top personal – locul 2

Locul 2: ANDREI RUBLIOV (Андрей Рублёв, 1966)

Filmul lui Andrei Tarkovski ("Copilăria lui Ivan", "Solaris", "Călăuza", "Nostalgia") a fost gândit pe timpul lui Hruşciov (o perioadă de alte mari persecuţii pentru Biserică), realizat pe timpul lui Brejnev şi ţinut mai apoi pentru o bună perioadă de timp ascuns de cenzură. Pe de-o parte tema mistică era în conflict cu regimul; pe de altă parte tabloul dezastrului istoric reflectat de film putea fi lesne comparat cu stihia ce se năpustise asupra Rusiei după 1917. Iar iconica concluzie a filmului neliniştea şi mai mult, venea ca un verdict biblic pus patimilor iraţionale omeneşti, de orice natură ar fi acestea.  


Finalul acela plin de energie mă trimitea cu gndul la un vulcan plastic al dumnezeirii ce iese, ce irumpe, paradoxal, dintr-o lume violentă. O dezlănţuire tragică filmată în alb-negru suprimată prin câteva secvenţe de final în peliculă color ca un gând al Învierii şi al îndumnezeirii. De aici oare prezenţa în punctele cheie a calului? Sau nici nu este vorba de cal ci un simbol al altui simbol, o reprezentare a licornului, fiinţa mitologică care umplea imaginarul evului mediu?

Nu îl vedem (sau nu am observat eu) pe iconar pictând. Şi pare ciudat. Doar o clipă de furie neputincioasă în momentul  în care vede imposibilă realizarea proiectatei zugrăviri a scenei Judecăţii de Apoi. În acel moment, Andrei Rubliov (rol jucat de Anatoli Soloniţân) are o reacţie de furie abstractă. Devenim martori ai conflictelor interioare care-l macină înainte de a arde religios şi artistic în minunatele icoane.

Un film de rumegat şi de revăzut mereu. Cu faţete totdeauna surprinzătoare. Ca exemplu, revâzându-l acum, mi-a sărit în ochi ataşamentul iconarului Andrei pentru... mincinoşi. Ucenicul său Foma, ucis în raidul "fratricid", e etichetat de mincinos. Cel pentru care, în episodul ultim al filmului, Andrei renunţă la jurământul tăcerii, Boris, este la rândul lui un mincinos. Unul de geniu. Cu har! Clopotul său creat doar din inspiraţie capătă glas. Şi glas recapătă şi iconarul.


Îl puteţi vizina în întregime, cu subtitrare românescă, accesând linkul de mai jos:


http://filmehd.net/andrey-rublyov-1966-filme-online-gratis.html


Pe Youtube există o versiune uşor... cenzurată:





Niciun comentariu: