sâmbătă, 5 octombrie 2013

Cercetător de la Institutul Geologic: "Ce se întâmplă la Galaţi este o mare incertitudine. Dacă instituţiile nu ar fi subfinanţate, am avea mai multe date"

Vineri la amiază un domn cercetător de la Institutul Geologic al României a avut amabilitatea de a-mi răspunde la nişte întrebări legate de evenimentele stranii care se petrec la Galaţi. Din motive lesne de înţeles îi voi păstra numele sub pecetea anonimatului.





Reporter:  Ce se întâmplă cu adevărat la Galaţi? Sau vă interzic mai-marii?

Cercetător Institutul Geologic: Nu e vorba de interdictie. E o mare incertitudine. E un sistem de falii crustale, asta se stie, dar din cate se stia pana acum erau inactive de aproape un milion de ani. Deocamdata nu exista certitudini. Adica sunt niste fracturi in crusta terestra produse in timpul tectogenezelor care au dus la formarea Carpatilor si a Subcarpatilor. Pana acum a fost considerat ca sistem de falii ramas inactiv in perioada istorica.

R: Şi deodată a intrat în priză doar în zona aia şi la adâncimea aia?

CIG: Asa se pare, dar in mod normal asa ceva s-ar intampla in conexiune cu un cutremur mare produs in vecinatate.

R: Ceea ce nu există.

CIG: Exact, iar problema cu relatia cu exploatarea petrolului nu tine. Efecte asemanatoare au unele procedee utilizate pentru extragerea gazelor de sist dar din cate stiu la noi nu s-a inceput asa ceva. E doar in discutie si in stadiu de explorare.

R: Dar voi, cercetătorii, nu aveţi acces, poate, la acţiuni care, iarăşi poate, sunt ţinute la "secret"? Sau altfel spus, dacă se începe o acţiune "la secret", acceptul Institutelor din domeniu este sau nu obligatoriu?

CIG: Nu este obligatoriu dar pana acum de obicei s-a cerut macar un aviz consultativ mai ales ca in mod obisnuit au nevoie de materiale de la noi intrucat avem in custodie litoteca nationala.

R: A!  Dar pot şi fără aviz consultativ?

CIG: Da, dar nu cred ca asta se intampla acum desi fenomenele sunt foarte ciudate.

R: Deci să înţeleg că din primele date, înainte de a avea şi cele oferite de aparatură, par a fi cele petrecute la Galaţi cauzate de acţiunea omului, decât din cauze naturale?  Dar la cutremurele de suprafaţă există anumite indicii premergătoare că acestea se vor petrece? Sau fenomene care însoţesc în paralel cutremurele de pământ, ca regulă?

CIG: Cauzele naturale ar putea exista dar acele cauze intr-o zona actualmente inactiva din punct de vedere tectonic sunt greu de explicat.

R: Adică imposibil de explicat astfel? Prin cauze naturale. Am înţeles, dintr-o prezentare anterioară, ca un ageamiu ce sunt, că la cutremure se emit anumite unde, au loc nişte reacţii. La cele din Vrancea. Dar la cele de mică adâncime se întâlnesc fenomene asemănătoare?

CIG: Asa este. La astfel de adancimi ar putea fi identificate tendinte dinamice prin monitorizare gps. dar la seismele superficiale sunt alti indicatori care sunt reprezentati de mici miscari la suprafata pamantului care se determina cu gps-uri de mare precizie.

R: La Galaţi au avut loc asemenea "tovărăşii" sau zguduirile au survenit brusc?

CIG: Nu se stie,  in zona nu este nici un astfel de punct de monitorizare.

R: Nu exista iniţial aparatura.

CIG: Abia acum au adus cei de la Magurele aparatura.

R: Abia acum a fost instalată şi e de înţeles. Şi ce se aşteaptă să se vadă din măsurători? Adică se pot stabili dacă evenimentele seismice ŞI POLUANTE au cauze naturale sau cauze antropice?
CIG: Am inteles ca in ce priveste poluarea este vorba doar de temeri acolo si nu de poluare efectiva.
Deocamdata nu s-a stabilit clar.

R: Anunţul oficial este că apa nu mai este potabilă, deşi insclusiv după inundaţii era potabilă. Cine stabileşte cauzele care au dus la afectarea calităţii apei din fântâni?

CIG: Ai auzit despre asta, ce au gasit in apa din fantani?

R: Anunţul sec: NU ESTE POTABILĂ ! Cred că ceva urme chimice, dar nu vreau să aberez. Cred că sunt materiale pe Mediafax.

CIG: Ceea ce am vazut eu era ca se tem localnicii sa o bea.

R: Turbiditate şi amoniu: http://www.mediafax.ro/social/galati-apa-din-fantanile-din-zona-izvoarele-unde-au-fost-mai-multe-cutremure-nu-este-potabila-11440755 Iar de la directorul de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului, că s-ar putea să fie gaze: http://www.mediafax.ro/social/directorul-institutului-national-pentru-fizica-pamantului-cutremurele-de-la-galati-pot-cauza-patrunderea-gazului-in-apa-dar-nu-e-periculos-11447832 N-ar trebui să existe o celulă de criză care să reunească oameni din mai multe specializări? Şi de la mai multe instituţii?

CIG: Asa ar trebui. Si daca institutiile nu ar fi subfinantate ar putea avea si mai multe date. Iar chestia cu gazele [din linkul anterior] e pescuita din vant de Ionescu. Omul asta e electronist de meserie.

R: Dacă ar avea mai multe date nu s-ar mai putea face atâtea mişculaţii babane.

CIG: Si asta e adevarat.

R: Şi cum a ajuns [Ionescu] acolo?

CIG: Pile. A fost seful comandamentului de achizitie de acolo, lucru pentru care era bun.

R: Mersi de răspunsuri.

CIG: Cu placere.

Toate drepturile rezervate!

Niciun comentariu: