Luptă strânsă anul acesta la ceremonia decernării premiilor Oscar. Nu ştiu dacă a fost vorba la mijloc un înalt nivel artistic al producţiilor cinematografice sau tocmai invers, de o mediocrtitate în care se scaldă. Nu pot spune asta dintr-un motiv foarte simplu: din ce a fost propus nu am văzut decât "Skyfall". Inserutrile publicitare din timpul pauzelor mă fac să cred că e vorba de un val al măiestriei care a făcut posibilă o departajare aşa de grea. Mai mult, premiile decernate de criticii presei străine la Globurile de Aur să coincidă în mare parte cu deciziile luate de breasla cineaştilor americani. Iată şi lista câştigătorilor:
- Cel ma bun film: "Argo"
- Cel mai bun regizor: Ang Lee cu "Life of Pi"
- Cel mai bun actor în rol principal: Daniel Day-Lewis pentru jocul din "Lincoln"
- Cea mai bună actriţă în rol principal: Jennifer Lawrence din "Silver Linings Playbook"
- Cea mai bună actriţă în rol secundar: Anne Hathaway, "Les Miserables"
- Cel mai bun actor în rol secundar: Christoph Waltz în "Django Unchained"
- Cel mai bun scenariu original: Quentin Tarantino pentru "Django Unchained"
- Cel mai bun scenariu după o adaptare: Chriss Terrio, "Argo"
- Cel mai bun cântec original: Adele, "Skyfall"
- Cea mai bună coloană sonoră originală: Mychael Danna cu "Life of Pi"
- Cea mai bună scenografie: Rick Carter, Jim Erickson pentru "Lincoln"
- Cel mai bun montaj: William Goldenberg, "Argo"
- Cele mai bune efecte sonore - la balotaj:
- Per Halberg şi Karen M. Berger pentru "Skyfall"
- Paul N.J. Ottosson cu "Zero Dark Thirty"
- Cel mai bun mixaj sunet: Andy Nelson, Mark Paterson şi Simon Hayes pentru "Les Miserables"
- Cel mai bun machiaj: Lisa Westcott şi Julie Dartnell pentru acelaşi "Les Miserables"
- Cele mai bune costume: Jacquelin Duran, "Anna Karenina"
- Cele mai bune efecte speciale: Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik De Boer şi Donald Elliott pentru "Life of Pi"
- Cea mai bună imagine: Claudio Miranda, "Life of Pi"
- Cel mai bun film străin: "Amour" (Austria)
- Cel mai bun lung-metraj de animaţie: Mark Andrews şi Brenda Chapman pentru "Brave"
- Cel mai bun scurt-metraj de animaţie: John Kahrs, "Paperman"
- Cel mai bun scurt-metraj artistic: Shawn Christensen, "Curfew"
- Cel mai bun documentar de scurt-metraj: Sean Fine şi Andrea Nix, "Inocente"
- Cel mai bun documentar de lung-metraj: Malik Bendjelloul şi Simon Chinn cu "Searching for Sugar Man"
Documentarea amănunţită asupra numelor se datorează site-ului www.imdb.com fără de care aş fi fost în aer în lipsa unei înregistrări video pe care să pun stop.cadru.
Am urmărit spectacolul pe ProSieben şi iniţial, când l-am văzut pe tinerelul acela, Seth MacFarlane, am crezut că o să fie un dezastru. Plecase direct cu săgeţile la adresa candidaţilor la Oscar dar era doar o păcăleală. Un "mesager din viitor", căpitanul Kirk din serialul Star Trek, îşi făcu prezenţa pe un ecran masiv iar sfatul a fost unul clar: cât mai mult spectacol şi strălucire.
De fapt acest lucru s-a aflat în mijloc: omagierea muzicii filmelor de unde şi momentele încântătoare legate de celebrarea a 50 de ani de "Bond, James Bond", 10 ani de la succesul musicalului "Chicago", ori amintirea "Dream Girls", actualul muscial "les Miserables", prestaţia lui Adele. Iar în finalul secţiunii "In memoriam", pentru ca imaginea lui Marvin Hamlisch să fie prezentă, Barbra Streisand a interpretat nemuritorul "The Way We Were". Din acest punct de vedere am avut un regal. Ah! Şi era să o uit pe Shirley Bassey cu "Goldfinger" ovaţionată în picioare de asistenţă.
Şi momente mai pitoreşti sau replici amuzante. Regizorul animaţiei "Brave" venind în kilt; Atmosfera din sală e ca la biserică, ne spune MacFarlane, "doar că aici sunt mai mulţi care se roagă"; Acelaşi MacFarlane, care aşteaptă să intre pe scenă Christopher Plummer, repetă "Şi acum intră familia von Trapp". "Au fugir", strigă un actor îmbrăcat în soldat neamţ, trimitere la scena din "Sunetul muzicii"; sosirea unei Kristen Stewart şchiopătânde dar şi căderea spectaculoasă pe scări a lui Jennifer Lawrence; schimbul de replici dintre ursul Ted şi Mark Wahlberg ("Tu ce eşti?" îl întreabă ursul Ted. "Catolic", i se răspunde. "Nu-i bine. E mai bine să declari că eşti evreu. Uite, eu sunt evreu şi mă numesc din naştere Eadward Shapirov"); Quentin Tarantino mulţumit că primeşte Oscarul de la vecina lui, Charlize Theron. Şi tot el: "De data asta am făcut-o! Ăsta e anul scenariştilor!"; "Când erau aceştia doi tineri, pe meleagurile astea erau numai câmpuri cu cocaină" este o altă replică a lui Seth MacFerlane la apariţia lui Jane Fonda şi Michael Douglas. Şi continuă: "Cei mai buni părinţi sunt cei de la Hollywood"; "Mulţumesc zeului filmului" esclamă Ang Lee la primirea premiului; şi o altă replică a gazdei spectacolului, înainte de decernarea oscarului pentru rol feminin principal: "Va câştiga Quvenzhame Wallis care are 9 ani, sau Emanuelle Riva care avea 9 ani atunci când s-a început prima dată decernarea oscarurilor"; şi spiritul ironic britanic al lui Daniel Day-lewis la primirea Oscarului din mâinile lui Meryl Streep: "În urmă cu trei ani vroiam să interpretez rolul lui Margaret Thatcher iar Meryl Streep trebuia să joace în rol de Lincoln. A trebuit mai apoi să-l conving pe Steven Spielberg că-i mai bine să nu transforne filmul într-un musical"; n-am înţeles în schimb de ce era necesară prezenţa primei doamne, Michelle Obama, la deschiderea plicului ce anunţa cel mai bun film al anului.
Voi reveni cât mai curând şi cu o postare cu conţinut foto, capturi de ecran aşa cum obişnuiesc.
PS: am făcut câteva corecţii acestui text scris după o noapte de nesomn.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu