luni, 5 decembrie 2011

La pomul lăudat să te duci cu lanterna


În faţa Bărăţiei (numită de un timp „Piaţa Timpului”) Primarul general al Municipiului Bucureşti, domnul Sorin Oprescu, a inaugurat în seara de duminică, 4 decembrie, iluminatul special de sărbători. Inconvenientele cauzate bucureştenilor ce locuiesc pe bulevardele din centru şi, mai ales, de pe străzile adiacente au fost tratate de edilul şef în stilul caracteristic: „Groaznic!”

Un şir continuu de stângăcii – aşa ar trebui considerată festivitatea prin care luminile de Crăciun au fost aprinse de către municipalitate.

De la lăsarea serii şi până la momentul apăsării butonului magic (adică până la 18.30) de către domnul Sorin Oprescu, centrul Bucureştilor a fost lăsat pradă beznei. Dacă de-a lungul bulevardelor neoanele magazinelor şi restaurantelor suplineau cât de cât lucrarea pe care ar fi trebuit să o facă lămpile de pe stâlpii publici, pe străzile din jur altfel se prezenta situaţia. Aici, un întuneric total cuprindea totul şi îi zorea pe puţinii trecători. Aşa stătea situaţia cu străzile Pitar Moş, Jules Michelet sau cu strada Benjamin Franklin. Un prim minus adunat la nota de plată.

I se adaugă deruta în care s-au aflat virtualii spectatori ce ar fi vrut să urmărească mica ceremonie. Lipsa de informaţii cumulată cu titulatura dată piaţetei, neintrată încă în conştiinţa bucureştanului, a făcut ca cea mai mare parte a mulţimii (zece-cincisprezece mii de oameni) să se adune în Piaţa Universităţii, iar un număr mult mai mic (circa 2500) să se afle în faţa bătrânei biserici a Bărăţiei. În consecinţă, cei ce se aflau în faţa bradului înălţat la Universitate au fost martorii doar a izbucnirii bruşte a luminii din corpurile de iluminat şi... atât! Cei aflaţi în „Piaţa Timpului” au putut urmări nu numai discursul primarului, ci şi spectacolele corale pregătite . Au lipsit focurile de artificii, şi nici jocurile de lumini nu au fost prezente. Doar patru jerbe strălucitoare aruncând scântei pe scenă.

Şi traficul a fost perturbat. Pentru un timp bulevardul I.C. Brătianu a devenit spaţiu pietonal. La Universitate troleibuzele şi autobuzele RATB îşi făceau cu greutate loc înspre bulevardul Carol.

Bomboana pe tortul festivismului dezorganizat al Primăriei se constituie din înseşi aranjamentele de luminiţe instalate în chiar faţa clădirii ce adăposteşte instituţia administrativă. După modelul „unul da, altul ba”, globurile de beculeţe funcţionau sau nu.

Se perpetuează de fapt un lanţ al slăbiciunilor mai vechi. Sunt ani buni de când, în aşteptarea branşării ghirlandelor, oamenii din zonă revin pentru câteva ore cu un secol în urmă. Ne reamintim şi de acel blocaj uman din Piaţa Unirii cauzat de zecile de mii de curioşi veniţi să admire un... brad metalic. Cât despre aranjamentele luminoase... Cu tot respectul, au cam rămas aceleaşi.

„Este dreptul nostru de cetăţeni ai secolului XXI, care trăim într-o capitală europeană” – a rostit domnul Sorin Oprescu seara trecută. Ar fi cazul ca şi faptele să se ridice la înălţimea vorbelor.

Marian Hociung – 4 spre 5 decembrie 2011

PS: Imaginile foto le voi posta când îmi va permite calculatorul. Sau când voi reuşi se le descarc pe calculatorul altuia.

Update:

Bulevardul Magheru
Demostene: "Se vede pe stradă de la vitrine şi de la becurile de la maşini"


Strada Pitar Moş


Silvia: "Ne deranjează! Suntem bolnavi, cu probleme şi nu vedem pe unde călcăm".


Piaţa Universităţii


Matei Oană: "Pe mine nu mă deranjează că e întuneric. Acum depinde şi de situaţie. Sunt mulţi  derbedei pe stradă care se iau de lume".


Unu la primărie, unu la prefectură...







Sorin Oprescu: "Mai caută ce nu e în regulă, spune-mi mie şi încerc să le pun la punct."

Niciun comentariu: