miercuri, 1 mai 2024

ELEMENTE DE EDUCAȚIE FINANCIARĂ VENITE DE LA UN NEPROFESIONIST (I)

ELEMENTE DE EDUCAȚIE FINANCIARĂ VENITE DE LA UN NEPROFESIONIST (I)

Circulă pe rețelele sociale sumedenie de reclame care îndeamnă publicul la obținerea de xâștiguri fabuloase într-un timp extrem de scurt. Sunt însoțite de imaginile unor personalități sau vedete din lumea presei, finanțelor, politicii sau diverismentului. Andrea Esca, Țiriac, Isărescu sau Ciolacu dau impresia că s-ar alătura mesajelor la îmbogățire rapidă. Oricât de mult m-ar enerva aceste personaje trebuie să vă spun că NU SUNT RRALE. Sunt niște trucaje numite deepfake prin care imaginile și vocile sunt distorsionate? Autorii? Diverși escroci de prin China, Transnistria, Rusia sau naiba știe de unde și care clonează siteuri celebre pentru a căpăta o doză de respectabilitate. Nu! Nici Digi24, nici Libertatea sau ProTV nu le găzduiesc conținutul.

Și cu toate că sunt niște falsuri ordinare, atât FaceBook cât și Youtube tolerează prezența acestor reclame înșelătoare și nu iau nici o măsură de înlăturare a lor. Reclamațiile curg gârlă, ca să nu credeți că publicul nu se sesisează și cu toate astea răspunsul e invariabil același: "Conținutul nu violează politicile rețelei sociale!" Băi, vorbim de aceleași rețele sociale care puneau pumnul în gură celor care puneau doar o iotă sub semnul întrebării eficacitatea serului minune. Vorbim de aceleași rețele sociale care cataloghează drept "fake news" orice conținut conservator. Vorbim de aceleași rețele sociale care te banau imediat dacă pretindeai că Trump a fost furat la vot, de exemplu.

Și cu toate astea, aceleași rețele sociale (FB și YT) rămân nepăsătoare în fața unora care nenorocesc, financiar, vieți și familii.
Nu, nu veți dobândi acel venit fabulos vânturat de scameri, nu veți dobândi nici o independență financiară. Dar vă veți trezi cu o gaură în bugetul personal sau în contul bancar care o să vă facă să plângeți.
Înainte de a vă arunca orbește în brațul diverșilor escroci, sub mirajul îmbogățiri instant, găsiți-vă răgazul să cereți și opinia unor oameni cât de cât informați.

Pentru că îmbogățirea instant nu există. Poate doar la loto.

Niciun comentariu: