luni, 11 octombrie 2010
Despre presă. Acum un veac şi în prezent.
Acum un veac fiecare mişcare politică avea ppropriul său mijloc de transmitere, de comunicare. Pentru conservatori, după cum ştiţi, era "Timpul". În vremea noastră aceste organe de presă partinice au dispărut. Ca într-un fel de reaplicare a "Directivelor NKVD de sovietizare". Iar acest lucru în numele "obiectivităţii"! Astfel că suntem puşi în faţa unor informaţii livrate şi manipulate de către centre oculte de putere. E de fapt un regres faţă de situaţia de acum 20 de ani când exista o "Dreptatea" (PNŢCD), un "Viitorul" (PNL), sau, din partea cealaltă, "Azi", "Dimineaţa". Pe lângă existenţa în paralel a unor publicaţii, mai mult sau mai puţin independente, dar private. În momentul de faţă există nişte trusturi de presă. Dar acestea n-au o legătură directă cu o anumită grupare politică. Dau însă dovada unui partizanat evident. Newswin, B1TV, EvZ, acestea ce culoare ţin în braţe? Dar Antenele? În schimb, ideologic nu deţin nici o trăsătură. În trecut îi găseai pe cei cu opinii conservatoare, de dreapta scriind la gazete precum "Universul", "Calendarul" sau "Curentul", iar pe "progresişti" în presa de Sărindar. Acuma? N-ar avea nici o problemă să-şi schimbe patronul ca pe lenjeria intimă. Conflict interior la aceştia? Aşi! Apartenenţă la nişte idei-forţă? Da' de unde!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
6 comentarii:
Pe mine mă deranjează, când apare pe sticlă, Tudor Octavian ăla, acoperitu', slujitoru' fidel al vechiului regim, cu osârd şi înfierare patriotică, dar şi al noului regim, la fel de infect ca cel de atunci, unde personagiul îşi face de cap mai acătării. În rest, o analiză bună. Priceput, magister, eşti!
Pensionaru' vecin
Donkey !
Este prima data cand iti scriu pe propriul tau blog.
O fac nu pentru a te felicita legat de limbaj ci pentru mesaj.
Mesajul transmis Emiliei Corbu referitor la Allah. Din pacate pentru valoarea ei de arheolog si istoric (pe care nu o contest)nici replica ei nu se sustine, nu numai logic ci si, sau mai ales, crestin ortodox.
Poate ai observat ca am fost deplin de acord si cu unul din comentariile tale de pe blog-ul Parintelui Savatie, legat de castigurile preotilor.
Nu stiu daca voi mai fi vreodata de acord cu opiniile tale, dar acum ai avut dreptate si am considerat firesc sa-ti comunic asta.
As mai vrea sa-ti dau un sfat, de care evident poti tine cont sau nu.
In marea lor majoritate, cei care par a fi violent anti-basescu, sunt in fapt ultra-pro basescu, si astfel in spatele acestei perdele de fum isi contiuna jocurile murdare. Teatrul este aproape perfect si toti vor sa salveze Patria !
In fapt ii doare la basca !
Hohmah
Pensionare, nu judeca aspru. Tudor Octavian are pacatele lui - cine nu le are? - dar are si un verb iscusit. Citeste articolele sale din "Jurnalul national" si te vei convinge. Iar "Jurnalul" nu e nicidecum apropiat de actuala putere, de vreme ce in el semneaza saptamanal... Adrian Nastase.
@Pensionaru' vecin
Tudor octavian se va menţine acolo atâta timp cât îşi primeşte leafa. D altfel este primul după Revoluţie care a pretins bani pentru a da un interviu (sper că nu mă ânşeală memoria).
@Hohmah
Nu cred că există arab creştin-ortodox care să evite rostirea Numelui Allah. Cred că la fel fac, de altminteri, şi toţi ceilalţi arabi creştini, indiferent de confesiuni. În plus, mesajul de acolo numai de apărare a Bisericii lui Hristos nu este. Mai degrabă o justificare pentru schismatici. Aceeaşi argumentare. Se uită că Biserica luptătoare este formată, în realitate, din păcătoşi, iar sfinţii alcăuiesc Biserica triumfătoare.
Adversarii lui Băsescu au argumentaţie logică, au programe, perspective. Duşmanii atacă indiferent de subiect şi indiferent de problemă. Dar şi cheliosul a avut grijă ca adversarii să şi-i transforme în duşmani.
@Paul Slayer Grigoriu
Întrebarea ar fi: În perioada în care PSD era la guvernare cu PD-L Adrian Năstase era apropiat sau nu de acea putere? Dacă era apropiat rezultă că şi ziarul unde scria era... PD-List!
Dle Grigoriu, ştiu că are un verb iscusit, însă, la ziarul respectiv -Jurnalu' Naţional -cât şi la altele, există o componenţă a jurnaliştilor destul de ciudată, oarecum neconformă cu părerile politice ale patronilor de presă respectivi. Mă refer la faptul că, în ciuda partizanatului politic, a orientării pro sau contra d.p.d.v. politic şi nu numai, al trusturilor de presă respective, al televiziunilor private de nişă etc. sunt intercalaţi tot felul de " deontologi", care mai de care, ce fac diferenţa taman când ţi-e lumea mai dragă. Bineînţeles că se provoacă confuzie în rândul privitorilor, al ascultătorilor, neînţelegând de ce respectivul ziarist este vădit pro sau contra în ceea ce priveşte un subiect fierbinte, la ordinea zilei. Asrta se şi doreşte, nu-i aşa? Ceea ce derutează este: oare de ce patronul acceptă, în ograda proprie, pe acei " deontologi" ? libertatea şi echilibrul exprimărilor, al punctelor de vedere? Prostii! cred eu... Cu respect,
Pensionaru' frământat
Si eu am sustinut exact aceeasi idee acum ceva timp
http://alteopiniisiganduri.blogspot.com/2010/10/decredibilizarea-jurnalistilor-in.html
Trimiteți un comentariu