În ziarl PeDe-Limbist "Evenimentul Zilei" a apărut un amplu interviu cu un persona j ce şi-a găsit culcuş în toate regimurile politice de după 1989, une personaj sinistru după părerea mea numit Andrei Pleşu. Citindu-i afirmaţiile din articol am tras nişte concluzii şi mi-am pus şi unele întrebări:
Acest Pleşu face parte din grupul băieţilor "bazaţi". Nu o să i se găsească dosarul niciodată.
1. A fost în occident în 1975. A uitat să spună că s-a întors tocmai peste 3 ani.
2. Universităţile occidentale din acei ani erau pline de tot felul de exaltaţi new-age. La întoarcere "nevinovatul" bărbos intră, vezi Domane, ca musca-n lapte în scandalul (provocarea?) Meditaţiei Transcedentale
3. Apropo. A fost doar la o şedinţă (aşa cum afirmă prima oară în interviu) sau la două?
4. Ca din întămplare în măreaţa localitate Tescani îi aflăm pe cei 3 care vor cuceri Bucureştii! LOOOOL Era exilat sau avea un loc de mu8ncă. Să înţelegem că cei 4 milioane de români care-şi scuipă plămânii în alte ţări ar fi exilaţi, conform logicii bărbosului?
5. A colaborat cu toţi preşedinţii de după 89 sau le-a lins dosurile? Dacă doar a colaborat de ce nu şi-a prezentat demisia după Mineriada din iunie?
6. Ştie ceva despre prima lojă reînfiinţată în chiar decembrie 89 intitulată Humanitas?
7. Noica fusese un legionar de seamă. Făcuse puşcărie şi, în conformitate cu regimul politic, era atent monitorizat. Ce procenatj din grupul de la Păltiniş era format din turnători?
7 comentarii:
Ca Plesu a facut nenumarate compromisuri este un lucru cunoscut. Ca din punct de vedere cultural este o personalitate deosebit de interesanta e la fel de adevarat. Dar noi nu suntem maniheisti. Sau?
@Paul Slayer Grigoriu
Compromisuri face un om care încearcă, după putinţele sale, să supravieţuiască, să aducă o minimă speranţă. Pleşu este un om diabolic, un îndrăcit în stare pură, un manipulator pur-sânge, un prefăcut, un ipocrit. Iar domnii intelectuali de pe la noi ni-l propun drept... model. Faci cumva parte dintre ei? Eu îţi pot da numele unui om "compromis" din vechiul regim: Mihai Ungheanu. Trecut prin ciur şi prin dârmol de chiar unii tovarăşi pe care îi cunoşti. Acuza - protocronism. Îmi spui că din punct de vedere cultural este "o personalitate deosebit de interesantă". Care merite? Enumără-le!
@Paul Slayer Grigoriu
PS: Uitasem că dacă-i dă limbi Târziu...
Ca să reamintesc care-i treaba cu "maniheismul politic". Paul spune pe undeva (nu mai găsesc, posibil pe blogul - răposat între timp - lui Silviu "Psihologul" că toţi (dar absolul toţi) din preajma lui Iliescu sunt prin însuşi faptul de a-i fi colaboratori VINOVAŢI. Uita să-l menţioneze pe Băsescu. Văzut ca... mare opozant (sic!), mare deomunizator al românilor (sic!!). Îi aduc aminte acum şi de alt fârtat de-al lui Iliescu: anume Andrei Pleşu. Dar ţin să-i reamintesc (încă şi încă) acest lucru lui Paul: nu poţi, Paule, să mergi încontinuu cu armele maniheiste. Adică unul e bun şi ansolut pur (să înţeleg cine este?) iar toţi ceilalţi sunt nişte ticăloşi fără seamăn, nişte spurcaţi condamnaţi la osânda veşnică. Sunt foarte conştient că media (din care faci parte?) ne otrăveşte zilnic cu slogane de tipul: "securiştii noştri sunt mai buni decât ai voştri". Uită să spună de ce ar fi aşa, pe baza a ce principii? În realitate cea mai mare perte dintre NOI (de data asta utilizez conştient cuvântul "noi") suntem parte a vastei majorităţi mai mult sau mai puţin mâmjite. În fond a partea care defineşte societatea. O mică parte sunt oameni având calităţi morale şi culturale deosebite. Tot la fel cum mai există şi o altă parte de oameni profund veninoşi. Unii dintre aceştia ies în evidenţă prin toată activitatea nocivă pe care o urmărec şi pe care o pun în practică. Alţi însă se menţin în str5ăfunduri, stau "sub acoperire". Şii foarte bine că nu mă poţi contrazice. Acest Andrei Pleşu face parte din ultima categorie. El deţine şi acea "calitate" (provenind, îmi pare, de la părintele său, diavolul): este un seducător. Precum mai toţi ideologii de altminteri. Şi pe mine m-a sedus o perioadă. Apoi au început declicurile. Lasă-i încolo pe zvonerii şi răspândacii de profesie! Asta e slujba lor! Cumva e şi a ta?
PS: după cum vezi, încerc să evit persoana I-a plural şi să folosesc pesoanele aI-a şi a II-a singular.
La partea cu Basescu, Iliescu and co. nu raspund, am facut-o de cateva ori si nu-mi place sa ma repet.
Fara a face comparatii intre personajele vizate, imi imaginez ce ai fi spus daca ai fi trait acum mai multa vreme. Parca te si vad scriind: "Ion Creanga, acest popa raspopit care a uitat cam de multa vreme cum arata briciul, ne loveste cu o noua parte a amintirilor din copilaria dumisale frustranta. Desigur, materialul e bun doar pentru acei medici care cerceteaza sufletul, dar mult mai bine spus creierul, pentru a vedea de unde vin problemele mari pe care le are la cap sus-numitul barbos." Sau: "Un personagiu jalnic, care azi pozeaza in figura angelica, maine uita sa-si dea jos mustata, isi varsa iar dejectiile in 'Timpul'. Dupa ce si-a publicat poezioarele in fituica masonica a 'Convorbirilor literare', acum ilustrul nostru concetatean ne invata si cum se face politica. Pentru cei cu memorie scurta, amintim ca a stat la Viena: oare ce a facut acolo? De unde a avut bani acest curat poet al natiunii? Nu cumva a fost sustinut tocmai de acele servicii secrete despre care se plange ca l-ar urmari? De fapt, activitatile domnului Eminescu, caci intr-adevar despre dumnealui este vorba, sunt cunoscute: propaganda anticrestina imbibata cu aiureli orientale, pe care pletosul nostru slinos incearca sa le ascunda sub discursuri sforaitoare nationaliste. Halal!"
@Paul Slayer Grigoriu
Că ai început să deraiezi e jalnic. Dar că stai prost cu memoria.... Să-ţi reamintesc tot eu celebrul număr din Dilema apărut tot sub îngrijirea acestui TURNĂTOR. Se pare că aşa e moda pe la "Rost": "Ne amintim ce ne convine şi când ne convine. Suntem de dreapta doar atât cât ni se de părmisiunea de la... apoi putem să virăm şi să-i înjurăm pe cutare sau cutare". Tămâierea unor personalităţi de mult trecute la Domnul face parte din spectacol propagandistic de afirmare a unei aşa-zise apartenenţe la curente de dreapta. Dar nu ştiu în ce măsură acele personalităţi, dacă ar fi trăit acum, s-ar recunoaşte aparţinând acestei cete numite "Rost". În fapt e procedeul de cauţionare folosit din plin de Ceauşescu: punerea sa pe acelaşi plan cu Mircea, Ştefan, Mihai etc.
PS: Eminescu nu a fost Ministru de externe dar a scris de sute de ori mai multe articole despre situaţia internaţională decât a scris şi va mai scrie TURNĂTORUL Pleşu. Şi să-ţi mai reamintesc ceva: în 13-15 iunie 1990 Pleşu era ministru al Culturii în guvernul provizoriu. Fără nici o tresărire a acceptat să fie în continuare ministru. Şora nu a mai fost la Învăţământ. Dar în fond trăieşte la doi paşi de tine! De ce nu-l întrebi chiar pe Şora?
Trimiteți un comentariu