vineri, 24 iulie 2009

Să râdem de ziarul Adevărul

Făcându-şi reclamă la Decameronul lui Boccaccio pe care-l vinde odată cu distribuirea ziarului, în Adevărul Literar şi Artistic de miercuri 22 iulie a apărut următoarea aberaţie: "Cele 100 de nuvele picante, pe alocuri foarte îndrăzneţe şi pline de umor, au o tematică variată. Cartea a fost considerată la momentul apariţiei „periculoasă pentru moravuri“, riscând să fie arsă în public, la îndemnul călugărului Girolamo Savonarola."

Opera fusese finalizată în 1352 (aşa afirmă autoarea articolului) numai că Savonarola s-a născut fix peste 100 ani, başca faptul că au mai trecut alţi 40 de ani până să devină predicatorul virulent de care ştim.

Aşadar, după logica celor de la Adevărul, că momentul apariţiei este acum sau peste 150 de ani nu-i nici o problemă! Dar dacă şi-ar primi salariile în acelaşi fel?

Articolul complet: http://www.adevarul.ro/articole/carte-periculoasa-pentru-moravuri.html

3 comentarii:

p spunea...

salut! ai cumva cartea? stii cine e traducatorul?

Donkeypapuas spunea...

NU. O are soră-mea dar n-am citit-o. Şi nici nu ştiu dacă o voi citi :-)

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Nu-i de mirare. Recent citeam intr-o prefata a unei carti publicate de Cotidianul despre "educatia foarte discutabila" pe care a primit-o Almodovar intr-o socala calugareasca. Daca o intrebi ce era discutabil pe autoarea prefetei, se pierde. Pentru Decameronul exista o varianta, care cred ca e foarte buna, in traducerea Etei Boeriu, care a tradus si Divina Comedie.