vineri, 1 noiembrie 2013

Casa Poporului îşi ia rămas bun de la Creatoarea ei, Anca Petrescu

foto: http://www.worldrecordacademy.com


Astăzi, 1 Noiembrie 2013, între orele 11 şi 15, va fi depus în holul Senatului României trupul neînsufleţit al celei ce a fost arhitecta Anca Petrescu. Sunt aşteptaţi prietenii şi cunoscuţii, dar cred că şi românii simpli îi vor aduce un ultim omagiu înainte de înmormântarea sa.

Celebritatea i-a adus-o înălţarea "Casei Poporului", aşa cum este îndeobşte cunoscută clădirea în limbajul colocvial. A de venit un obiectiv OBLIGATORIU de vizitat pe harta Bucureştilor şi a României dar şi aici, ca în multe alte domenii, nu ştim să ne folosim din plin de atuuri. "A doua clădire guvernamentală din lume" sună textul şablonard al ghizilor. "După Pentagon", au grijă să adauge. Deşi expresia mai potrivită şi percutantă ar fi fost "ce mai mare din Europa". Manipulare semantică dar în interesul cui?

Ei bine, informaţia se dovedeşte a fi eronată. O spun chiar cei de la "World Record Academy": Casa Poporului este în realitate CEA MAI MARE CLĂDIRE GUVERNAMENTALĂ DIN LUME. Şi ar fi urmat să o onoreze pe Anca Petrescu în acest an, chiar cu ocazia Zilei Naţionale a României. Nu s-a mai putut.

Bucureştenii au privit mult timp reticenţi clădirea. Au existat chiar idei aberante, ivite, îmi pare, mai mult din invidiile unor confraţi de breaslă cu arhitecta. Îndeosebi demolările masive au contribuit la imaginea negativă. Iată că în zilele noastre demolările se petrec cu o furie drăcească mult mai mare. Iar în locul rămas gol se ivesc tot felul de mizerii total inestetice dar profitabile pentru buzunarele câtorva puţin aleşi. Ori îşi fac apariţia nişte străzi lărgite pe care să se plimbe automobilele de lux ale beizadelelor.

Adică astăzi se fac distrugeri fără a se pune nimic consistent în loc.

Casa Poporului va rămâne.

Dumnezeu să vă odihnească, Anca Petrescu!

Niciun comentariu: