miercuri, 4 iulie 2012

Diversioniştii spolierii

De aproape două săptămâni România se află într-o agitaţie continuă iar în faţa ochilor ni se vântură tot felul de false ţinte. Că sunt false, reiese fără echivoc din faptul că nu se oferă (şi ici nu s-a încercat până acum) să fie rezolvate. În ultimele ore tensiunea a ajuns la maximum şi măsurile de răspuns ale USL pot fi echivalate cu un atac la baionetă.

Dar care să fie motivul real? Pierderea alegerilor de către PeDe-Le? Nu, nu-i acesta? Pierderea de către nişte fripturişi a unor beneficii pentru care linseseră cu sârg puterea din ultimii 3 ani? Nici acesta.

Adevăra explicaţie este de ordin economic, pornind de la cei ce se erijează şi se comportă ca nişte stăpâni ai României. Porneşte de la încetarea "privatizării" companiei Hidroelectrica, preconizată a fi oferită pe nimic veneticilor de către neocolonialiştii de la FMI.

În cele de mai jos fac un scurt rezumat al preconizatului plan de jefuire al României, cu citate din articole apărute - multe de ele pură propagandă în favoarea tâlhăriei:

6 aprilie 2011: ziare.com

Videanu: Romania nu este in stare sa privatizeze Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz

Videanu se plângea cât de ineficiente sunt companiile de energie din România şi câtă dreptate au organismele UE atunci când cer liberalizarea preţurilor la energie. Şi perla din care reiese că privatizarea nu înseamnă privatizare: "Videanu considera ca economia Romaniei s-a maturizat suficient ca sa privatizeze si cantitativ si calitativ, insa companiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz nu trebuie privatizate, ci vandute actiuni pe bursa". Şi apare şi geniala idee a "managementului privat": "statul sa pastreze 51% din actiuni, insa managementul sa fie preluat de cel care are pachetul majoritar din restul actiunilor".

13 aprilie 2011: ziare.com

Cat ar castiga statul din listarea Hidroelectrica si a Nuclearelectrica?

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea - un foarte verde român, după cum dovedeşte numele - ridica în slăvi beneficiile măreţe pe care le-ar fi adus listarea la Bursă, adică înstrăinarea unei surse de venit pentru stat şi a unei pârghii pentru menţinerea unui stat social (dar de asta n-a pomenit nici pâs): "Hidroelectrica si Nuclearelectrica... au potential mare de a genera cash-flow. Cheia este un management profesionist si o oferta publica initiala, pentru listarea la bursa"

 10 mai 2011: www.a1.ro

FMI vrea management privat in firmele de stat ca in Tanzania, Nicaragua sau Rwanda

Bombă! Chiar FMI vrea management privat. Ceea ce înseamnă toţi cei ce pălăvrăgiseră înainte fuseseră scoşi la înaintare., ca o tatonare a ceea ce urma să dicteze FMI.

"Jeffrey Franks, seful misiunii FMI la Bucuresti, a anuntat, ieri, la finalul vizitei de evaluare, ca a convenit cu autoritatile romane vanzarea unor pachete semni­fi­cative de actiuni ale companiilor ener­ge­tice, intro­ducerea mana­gemen­tului privat pentru marile societati de stat, acesta, precum si selectia administra­to­rilor urmand sa se faca la nivel interna­tional.

Oficialul Fondului a subliniat ca viitorii manageri ar putea sa aiba orice nationalitate, urmand a fi alesi printr-o companie privata de recrutare tocmai pentru a evita orice posibilitate de impli­care politica.
Printre com­paniile vizate si citate ca atare de Jeffrey Franks se numara Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Transgaz."

Aş fi vrut să citesc şi articolul din Financiarul care ne punea alături de ţările bananiere dar site-ul nu mai era disponibil.

2 septembrie 2011: Ziarul Financiar

Managementul privat la stat va fi a doua Revoluţie. Vor renunţa politicienii la "vacile de muls"?


Ce pompos sună iar noi, românii, nu ne dăm seama cât de mult bine ne doresc toţi aceşti noi ciocoi. Numai spre binele nostru vroiau să privatizeze companiile energetice. Ia citiţi aici: "Scoaterea companiilor de stat de sub influenţa politică şi eficientizarea lor prin aducerea unor manageri cu experienţă în sectorul privat va fi un şoc pentru economie la fel cum a fost şi Revoluţia din 1989, care a determinat marile privatizări şi începutul capitalismului".

Dar să vezi mai departe: "De la începutul acestui an [2011], de când preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc şi-au luat angajamentul în faţa FMI şi a Băncii Mondiale de a introduce management privat la unele companii de stat pentru a le spori eficienţa, s-a ajuns într-o etapă de analiză a proiectului."
E clar cine a jurat credinţă nestrămutată organismelor FMI spoliatoare? Şi apoi tot felul de cîţei de la companii străine care scoteau salivă gândindu-se la osul ce le cădea pleaşcă.

6 octombrie 2011: Income Magazin


Patru companii de stat trebuie sa aiba management privat in maximum trei luni

Se face referire la un memorandum prin care patru companii urmau să aibe conducere privată (şi deci scumpă) până la sfârşitul lui 2011, dar şi la un calendar prin care măsura urma să se aplice şi altor companii în 2012.

" „Suntem ferm hotarati ca in cursul anului 2012 sa majoram numarul intreprinderilor de stat cu management privat”, promit guvernantii."

14 octombrie 2011: adevărul.ro

Companiile de stat: management privat sau privatizare completă?

Publicaţia lui "Ruşine, Dinu Patriciu" face un pas înainte şi propune nu numai directori privaţi ci... vinderea acestor unităţi. Din cele mai nobile intenţii, evident. Pentru binele dumneavoastră, evident. Toţi angajaţii lui Dinu Patriciu - în frunte cu Grigore Cartianu - aveau lacrimi în ochi când scriau asemenea articole. Pentru că se gândeau, nu-i aşa, la binele poporului român. Niciodată n-au avut alte intenţii.

"Privatizarea scuteşte contribuabilul de plata anumitor taxe", "compania ar putea fi depolitizată", "compania ar putea deveni eficientă", "printr-o privatizare completă, Guvernul ar putea să răspundă nevoii de restructurare a aparatului bugetar" - ce pleaşcă pe capul românilor, şi cum nu înţeleg ei binele care li se face. Da fapt, băsism în întreaga splendoare, asta ne arată articolul propagandistic.

18 noiembrie 2011: ziare.ro

FMI a solicitat Guvernului privatizarea a 51% din Hidroelectrica - Surse

 Dar dacă nu vor românii, las că ne bagă FMI fericirea pe gât. "Cei de la FMI ne-au spus ca Hidroelectrica va merge bine doar daca este in maini private. Au insistat pe listarea unui pachet de 51% din Hidroelectrica. In scrisoarea de intentie semnata la ultima vizita nu a fost trecuta si aceasta cerinta, insa FMI va insista pe acest aspect la urmatoarea vizita". 

Nici acum nu aţi înţeles tiparul procedurilor? Mă repet atunci: ies căţeii prin ziare cu o lună, o săptămână sau cu câteva zile înainte şi ne proclamă voios fericirea care ne paşte şi cât de norocoşi suntem că avem asemenea genii în presă. Mai apoi venea FMI la Guvern şi bătea cu pumnul în masă. Iar dacă nu era suficient, bătea şi Băsescu. Şi cu pumnul, şi cu piciorul.

Alte amănunte în condicuţa lui Griguţă: tot 18 noiembrie - adevărul.ro

EXCLUSIV FMI a solicitat Guvernului privatizarea a 51% din Hidroelectrica


Balaurii nu erau mulţumiţi cu o pleaşcă de 10-15%, acolo. Ei vroiau TOT.

„Cei de la FMI ne-au spus că Hidroelectrica va merge bine doar dacă este în mâini private. Au insistat pe listarea unui pachet de 51% din Hidroelectrica. În scrisoarea de intenţie semnată la ultima vizită nu a fost trecută şi această cerinţă, însă FMI va insista pe acest aspect la următoarea vizită" "La finele lunii octombrie, Frank Hajdinjak, CEO al E.ON România, declara într-o conferinţă că investitorii nu sunt interesaţi să cumpere pachete minoritare din companiile energetice de stat din România, iar pachetul scos la privatizare va trebui să fie majoritar."

Dar i-auzi aici: "Mark Gitenstein, a declarat că România poate atrage investitori doar dacă privatizează companiile de stat şi liberalizează pieţele de energie şi gaze."

Repet, PE 18 NOIEMBRIE 2011. Vă mai amintiţi a cui maşină era la poarta Cotrocenilor acum vreo două zile?

Şi acum lista jafului. Citez pe larg:

"Guvernul s-a angajat în faţa FMI să privatizeze pachetele majoritare de acţiuni la cele trei complexuri energetice din Oltenia, care vor forma, împreună cu minele de lignit din zonă, o nouă companie care va produce 30% din electricitatea ţării. De asemenea, vor fi vândute pachetele majoritare la Oltchim, CFR Marfă, Cuprumin, Electrocentrale Bucureşti, Electrica Furnizare şi Electrica Serv.
Şi viitorul complex energetic din Valea Jiului va fi scos la privatizare. El va include Compania Naţională a Huilei şi termocentralele Deva şi Paroşeni.
Totodată, programul de privatizări pe bursă vizează listarea a câte 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica [adică 51% plus 10%?, nota mea], câte 15% din Romgaz, Transgaz şi Transelectrica, precum şi 9,81% din acţiunile statului la Petrom.
Potrivit cerinţelor FMI, toate acestea ar trebui făcute până în octombrie anul viitor [2012, adică].
FMI ar fi dorit şi vânzarea pachetelor majoritare ale celor trei distribuţii de energie pe care le mai are Electrica, însă Guvernul s-a opus.
Oficialii Fondului au insistat şi pe ideea implementării unui management privat la companiile care rămân în controlul statului."
29 noiembrie: jurnalul.ro

FMI vrea să vindem tot. Instituţia forţează privatizarea majoritară a Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica şi Transgaz

Citez din articol:

"Vor privatizarea tuturor companiilor rentabile" a declarat o sursă guvernamentală. "Au adus ca argument amestecul factorului politic în conducerea companiilor", a precizat o altă sursă. "Jeffrey Franks (şeful misiunii FMI în România -nr) a afirmat că în SUA sectorul nuclear este pe de-a-ntregul privatizat", a declarat aceasta.
"Când au spus despre privatizarea majoritară a Hidroelectrica, ce puteam să le zicem, despre penele de electricitate din California? I-am întrebat cum e în SUA. Şi atunci au recunoscut că sistemul hidroenergetic e majoritar de stat în SUA", a completat o altă sursă.
Autorităţile române au privit cu mare consternare cum FMI a cerut la ultima vizită privatizarea ultimelor trei filiale de distribuţie a electricităţii, rămase în portofoliul Electrica. Alexandru Săndulescu, directorul direcţiei Energie din cadrul Ministerului Economiei, declara la finele lunii trecute că FMI nu e interesat de vânzarea termocentralelor ineficiente care funcţionează cu mari costuri, însă "pune o anumită presiune" pe vânzarea distribuţiilor de energie electrică.

2 ianuarie 2012: ziare.ro

 Previziuni 2012: Anul esecurilor in privatizari?

 Uite că mai existau atitudini critice, inclusiv de la Banca Naţională.

"Cred ca intram intr-o perioada in care rolul statului national creste, in pofida incercarilor de a crea o unitate economica europeana mai puternica. Tocmai aceasta unitate, cere ca in fiecare tara in parte sa se faca ordine, or aceasta ordine se face prin masuri pe care statul le reglementeaza, iar puterea statului rezida si in puterea capitalului pe care il gestioneaza", spunea Mircea Coşea. Iar Adrian Vasilescu adăuga că "E adevarat ca statul s-a dovedit un prost gestionar, dar, in vremurile de criza, nici companiile private nu au dovedit mai mult iscusinta. In momentul de fata, solutia pentru foarte multe companii ale statului, nu este privatizarea, ci managementul. Iar, daca statul doreste cu orice pret, un manangement bun se poate asigura. Este o solutie, dar cu masuri serioase si cu criterii foarte solide"

18 ianuarie 2012: ziare. ro

Guvernul a aprobat listarea Hidroelectrica si Nuclearelectrica

 Dar Boc era decis să continue. Am spus Boc? El era doar păpuşa. Prima păpuşă dintr-o matrioşkă.

Ia citiţi aici ce frumos sună: "Potrivit Guvernului, vanzarea pachetelor de actiuni din cadrul celor doua companii este necesara in vederea atragerii de resurse financiare pentru realizarea proiectelor de dezvoltare, modernizare si retehnologizare, avand in vedere si masurile convenite cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala." Deşi pentru toate proiectele alea de bla,bla,bla erau deja deschise linii masive de creditare.

Tot 19 ianuarie 2012: ziare.ro

Dupa ce a pierdut trenul privatizarilor, statul vrea sa vanda tot. Vezi de ce va esua

Se pregătea terenul mediatic pentru ca să se explice mai apoi - DUPĂ împlinirea jafului - de ce paradisul prom,is nu s-a împlinit. N-am vândut la timpul potrivit, aceasta ar fi fost scuza. Deşi ar fi trebuit stimabilul respectiv să întrebe de ce suntem obligaţi să vindem pe nimic. Era prea grea pentru o minte aşa de genială.

1 februarie 2012: ziare.ro

Andreea Paul Vass, numita de Boc in comisia de privatizare a Hidroelectrica

Dar las' că avem drept compensaţie pe această fătucă pe care ne-o prezintă sticla posturilor băsiste drept deontoloaga partidului. Cred că de dragul poporului a făcut muncă voluntară acolo. Nu i-au intrat bani nici să-şi cumpere un pachet de ţigări. Vă spun sigur, că doar nu se putea face de râs deontolaoga în faţa altor deontologi care umplu sediile PeDe-Le şi ICR.

14 martie 2012: gândul.info


Primele TREI COMPANII de stat care vor avea management privat

O ce veste minunată
Noul guvern MRU ne arată!
"Oltchim, Romarm şi Hidroelectrica vor fi primele companii de stat care vor avea management privat," Urmau apoi Tarom, SNLO, CFR SA, CFR Călători, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica şi Romgaz.

5 mai 2012: Mediafax

Managementul privat al companiilor de stat prevăzute în acordul cu FMI va fi numit până în octombrie

Dar nici Chiţoiu, ministrul lui Ponta nu se lasă mai prejos, dar el doar declară. Atenţie! În octombrie - aşa cum găsiţi ami sus - era prevăzută doar finalizarea introducerii managementului privat. Acum se spune în general, despre toate societăţile de pe lista FMI. Era o nuanţă. Şi să ne amintim cum Ponta i-o tăiase prompt acestui Chiţoiu când se grăbise să spună că proiectul de la Roşia Montana va continua.

8 mai 2012: România liberă

 Companii de stat: de ce a fost amânat managementul privat

 Organul băsist de presă era neliniştit pentru că promisiunile răposatului guvern MRU nu fuseseră aduse la îndeplinire. Stagnam în relaţia cu Fondul! Ce ruşine, tovarăşi!

"Potrivit declaraţiilor fostului premier Răzvan Ungureanu, în luna mai ar fi urmat să avem primii manageri privaţi la conducerea unor companii de stat. Noul ministru al Economiei a anunţat însă că termenul se amână pentru octombrie."

19 iunie 2012: ziare.ro

Isar: Din punct de vedere tehnic, privatizarea Hidroelectrica ramane in picioare

Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica tocmai ceruse insolvenţa. Ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian isar, dădea răspunsuri liniştitoare. Cum că nu-i nimic, se va continua privatizarea, bla,bla,bla. Dar cine era atent la nuanţe a observat că:

20 iunie 2012: ziarul Bursa


Insolvenţa consolidează neîncrederea investitorilor

Redau şi de aici pe larg:

"Cererea de intrare în insolvenţă a "Hidroelectrica" dăunează grav investitorilor, în plin program de privatizare prin bursă a companiilor de stat.

Mesajele de credibilitate şi predictibilitate transmise investitorilor în "road-show"-urile făcute în străinătate au fost spulberate, luni, la publicarea în presă a cererii insolvenţei Hidroelectrica, depusă vineri la Tribunal.

Deşi tot mai multe voci spun că lis-tarea "Hidroelectrica" a devenit imposibilă, pentru o perioadă de timp, atât din cauza cerinţelor de admitere la cotă, cât şi din cauza distrugerii încrederii investitorilor, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, a transmis, ieri, că din punct de vedere tehnic, privatizarea "Hidroelectrica" rămâne în picioare, intrarea în insolvenţă fiind o procedură judiciară.

Prin acordul cu FMI, privatizarea "Hidroelectrica" urmează să se facă prin listarea la bursă.

Astfel, declaraţiile ministrului Isar pot însemna fie că şi-a luat gândul de la listare, fie că nu cunoaşte regulile Bursei.

Bursa de Valori Bucureşti nu poate accepta la cotă, prin regulile sale (Codul Bursei), o societate în insolvenţă, potrivit unor surse avizate, precum şi avocaţilor din domeniu.

Situaţiile de faliment sau dizolvare sunt, din contră, condiţii de retragere de la tranzacţionare.

În luna mai, Lucian Isar, minis-trul desemnat pentru mediul de afaceri, a reafirmat angajamentul guvernului României să respecte programul de privatizări şi să facă tot posibilul pentru a respecta termenele.

În urma vizitei la Londra, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, era convins că tot ceea ce va depinde de stat se va face, astfel încât, dacă ar fi vreo întârziere, aceasta să fie recuperată (n.r. în ceea ce priveşte privatizările). Domnul Anghel ne declara: "În faţa investitorilor, este esenţial pentru România să respecte acest mesaj transmis de domnul ministru Lucian Isar, deoarece credibilitatea se clădeşte foarte greu, dar se pierde foarte uşor. Dacă nu eşti credibil, investitorii nu se mai întâlnesc cu tine. Ceea ce este foarte important este reafirmarea angajamentului pentru Romgaz şi Hidroelectrica".

Acum, reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti au rămas muţi faţă de situaţia de la "Hidroelectrica", spunând că aşteaptă mai multe detalii.

Chiar dacă, la termenul de astăzi, Tribunalul respinge insolvenţa "Hidroelectrica", mai multe voci au vorbit despre crearea unui precedent periculos, care vizează toate ofertele statului programate în acest an."

Ca să traduc: CIOCOIMEA A RĂMAS CU BUZELE UMFLATE.  Sper din tot sufletul ca acesta chiar să fie un precedent, ca guvernul să aibe în vedere şi restabilirea controlului statului asupra bogăţiilor subsolului (aşa cum este legal), ca înrobirii FMI-ului să i se pună capăt.

Acum aţi înţeles de ce se afla maşina lui Gittenstein la Cotroceni? Aţi înţeles cu ce scop au apărut puhoaiele astea de scandaluri?

Este momentul lui "care pe care". Şi care este român va înţeleg de ce parte a baricadei trebuie să se afle.

Niciun comentariu: