sâmbătă, 2 august 2014

August, luna preferată de Rusia pentru "turism" extern

Am intrat, iată, de două zile în luna august. Şi, că tot pomenim de această lună, să ne reamintim un alt clişeu din care Rusia nu vrea să iasă cu nici un chip şi pe care, credem noi, îl va repeta. Da! Îl va relua peste câteva zile, o săptămână, două trei!

Să ne readucem aminte unele fapte:
- în AUGUST 1939 are loc ultima etapă (şi cea mai importantă) a bătăliei de la Halhân Gol, în care "turiştii" sovietici aflaţi în "vizită" în Mongolia fac praf o întreagă armată japoneză. Era consecinţa ultimă a unor evenimente izbucnite "primăvara";

- în AUGUST 1968 tot "turiştii" sovietici ajung în "vizită" în CehoSlovacia, ocazie cu care fac praf "primăvara de la Praga". Inutil să spunem că era consecinţa ultimă tot a unor evenimente începute "primăvara";

- în AUGUST 2008 iarăşi nişte "turişti", de data aceasta rusnaci, dar moştenitori ai necuprinsei sete de vilegiatură de tip sovietic, întreprind o excursie în Georgia (fosta Gruzie sovietică), cu intenţia de a face praf culoarea portocalie cu care se înveşmântase ţara şi, totodată, de a achiziţiona şi oarecari suveniruri. Teritoriale, că rusnacii nu se mulţumesc cu chiţibuşuri. Da, aţi ghicit! Preparativele fuseseră demarate încă din "primăvară".


Suntem în AUGUST 2014, din "primăvară" s-au făcut nişte turnee exploratorii cu "euro-tankul" şi, cum atmosfera este pe placul şefului companiei de turism geopolitice "Auroasia Tour Neosovietisation", Vladimir Vladimirovici Putin, se prevede un număr masiv de "turişti" vorbitori de rusă şi nostalgici de sovietism care vor trece masiv hotarele răsăritene ale Ucrainei cu scopul de a vizita, dacă se poate, chiar şi părţile carpatine ale vecinei lor.

Asta ca să ştiţi la iarnă de ce va trebui să vă puneţi o plapumă în plus când veţi dori să vă culcaţi. Dacă nu cumva va suna alarma anti-aeriană!

Că tot veni vorba, iată că deja sute de "turişti" din Moscova vor să-şi facă rezervări - detalii aici.
Alţii sunt încântaţi, se pare, să facă un turneu multinaţional, dornici să cunoască cultura başkanilor găgăuzi - detalii aici.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Simple coincidenţe, dle, simple coincidenţe. Luna august, în general şi în particular, este " luna ţintă" cum se spune. Este folosită, intens, pt. concedii şi vacanţe, dar, în acelaşi timp, strategic şi tactic, ea( luna august) este folosită şi pt. optimizarea unor planuri strategice sau geopolitice. Este o lună care " prinde pe picior greşit", care estre plină de amorţeală şi toropeală fierbinte, lehamite şi " viaţă dulce", unde oamenii lenevesc şi petrec, gândesc ce frumoasă-i viaţa şi se adâncesc în planuri lumeşti de tot felul. N-au habar, sau nu vor să aibă, de EVENIMENTE periculoase generatoare de stres continuu, absolut, extrem. Aşa că...strategii...ei! simple coincidenţe, dle. Cu respect,
Pensionaru'

Donkeypapuas spunea...

O să vezi tu "vacanţă", Pensionarule!